News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Schubertiad i församlingshemmet

Schubertiad i församlingshemmet

2019-05-03
I söndags samlades ett 40-tal personer i församlingshemmet. De förflyttades till 1700-talet och en Schubertiad i Wien.

Arrangör för programmet var Ljusnarsbergs Kammarmusikförening och publiken hälsades välkommen av dess ordförande Thomas Lundqvist.

Mats Widlund inledde med att berätta lite om Franz Schubert som var en mycket produktiv kompositör. Han skrev bl.a. över 600 sånger och 9 symfonier. Schubert var inte så känd utanför Wien men han hade en stor skara människor runt sig som samlades och lyssnade på hans musik.

Konserten började med att Jonna Inge sjöng

Mats Widlund spelade två sånger. ”Du är lugnet” inledde och sedan följde en sång ur Schuberts mest kända kammarmusikverk ”Forellen”.
En mycket fin början på eftermiddagens musikupplevelse.

Ann-Sofie Klingberg, piano

Anders Inge, violin framförde en sonatin som skrevs 1816.
Ett framträdande som gav en lång applåd. Sonatin, fick skribenten lära sig var en liten sonat.
Ann Sofie Klingberg och Mats Widlund framförde ”Fantasi i e moll” fyrhändigt. Båda dess musiker har många länder som sitt arbetsområde. Publiken njöt till 100%.

I en Schubertiad fanns också tid inlagd för lättare förtäring. I dagens konsertpaus serverades därför kaffe/ te kakor och frukt. Publikens samtal kring borden rörde sig kring den mycket stora musikupplevelsen vi fått.
När munnen fått sitt var det åter dags för öra och sinne att njuta.
Sista delen i dagens konsert spelade alla i orkestern Franz Schubert ”Forellen”.
Ann-Sofie Klingberg skötte notvändning till Mats Widlunds pianospel. Jonna Inge, viola och Anja Inge cello. Anders Inge spelade violin. På kontrabas Sven-Erik Johansson. Kontrabas är ett ovanligt instrument i Schuberts musik men den här kammarmusiken skrevs för en rik magnat som själv spelade kontrabas.

Så var konserten över och applåderna ville aldrig sluta. Förhoppningarna hos publiken var ett extranummer men musikerna meddelade att den inte orkade spela mer. Det var förståeligt om man ser till det enorma engagemang som hade lagts för att nå upp till den klass på musikutförande som vi som publik fått oss till del.
Musikerna avtackades med blommor.
Med musiken fortfarande kvar i huvud och kropp gick vi sedan ut i det vackra vädret. En väl disponerad söndagseftermiddag var över.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda