News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Såg

Såg jag såg

29 sep 2022

Jag kom, jag såg, jag såg såg-blad. Felaktig travestering av Veni, vidi, vici. Eller: uttryck för en besökares intryck från sågbladsfabriken i Bångbro.


Denna skylt har man sett förut. Vad finns därinne? Stjärnsågar. Är detta en ny stjärna på stjärnhimlen? Nej.
Jimmy Karlsson är ny ägare till företaget. Han är den fjärde ägaren. Jimmy har ett annat arbete där den digitala färdigheten är av största vikt. CNC-operatör, dvs. programmering av maskiner, fräsar och svarvar. Men här finns det inga datorer. Hantverk som härstammar från starten 1941, är det som gäller. Gammal stavning: Handtverk. Har man handvärk så gör det ont.


Ett sågblad till en bandsåg svetsas ihop . En omöjlig bild att ta, men den togs. Här hettar det till. Hur tillverkar man ett sågblad? Hur gör man tänder? Varför skränker man? Vad betyder det? Skränk betyder att man snedställer tänderna, varannan åt höger varannan åt vänster. Annars så skulle den släta delen av sågbladet fastna. Tack vare att man skränker så går den släta delen helt fritt.


Här slår det gnistor om svetsskaven när den slipas jämn.


Jimmy klipper av ett band. Då måste man vara klipsk.


Millimeterpassning av ett större band.


Nu barkar det åt skogen, skulle man kunna säga. Ja, var skall man annars barka? Det är bara en av flera barkspadar från förr som finns kvar. I dag ingår modernare produkter för skogsarbete i sortimentet.


En del av alla fintandade sågblad. Dags att vända blad och gå hem.
Jag förstod väldigt lite av denna tillverkning. Inskränkt är nog rätta ordet.
Legotillverkning av mindre serier förekommer. Även slipning av sågkedjor.
Hemsida finns på https://www.stjarnsagar.se/

Text och foto:Bo Kempegård

https://www.stjarnsagar.se/

Kommentarerna är avstängda