News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Rydbergsdal, Telegrafen och Bäckfallet Elektronik

Rydbergsdal, Telegrafen och Bäckfallet Elektronik

2023-07-15

Det har blivit många promenader i Rydbergsdal de senaste åren. Så även denna varma förmiddag, den 29 juni 2023.


För någon dag sedan fanns det en stor vattenspegel. Nu är botten nådd. Eller är det ebb i Guldvaskardammen? Enligt prognoser skall det regna kommande dagarna. Då kommer kanske flod. Hoppas att det stämmer. Ebb och flod är det tack vare månen men här är det solen som bestämmer.

Vandrar vidare och kommer fram till en nästan anonym tegelbyggnad. Ingen stor neonskylt skvallrar om vad som döljer sig bakom de gula väggarna. Före detta Telegrafen. Eller som de flesta säger, Telestation. Finns det några telefonister kvar? Nej. 1962 var det över. Som mest var det 35 till 40 stycken som hade sin arbetsplats där. Se filmen från 1958: (11) Telegrafen i Kopparberg 1958 – YouTube
Senast 2026 kommer hela kopparnätet vara avvecklat. Då är det slut med hemtelefon via kopparnätet. Med andra ord är det fiber eller mobilt som gäller för telefoni i fortsättningen. Vad händer vid telestationen numera när nästan allt är automatiserat?


BÄCKFALLET ELEKTRONIK AB. Vad gör de? Nyfikenheten tar överhand. Dags att knacka på för att få svar. Vem öppnar? Jo, det var Roger Nordström.
– Kom in, sa Roger.
– Får jag ta kort och skriva lite kort om vad som döljer sig innanför väggarna? frågade jag.
– Det går bra, följ med, sa Roger.


En lång reklamskylt finns. Även en hemsida: https://backfallet.se/


Roger Nordström och Kia Berntson driver och äger företaget. Är detta månntro uppfinnarverkstaden mitt i Byn? På bordet framför dem ligger det kretskort som skall vidare.


En av mätstationerna som avgör om allt är rätt innan leverans. Ingenting får gå fel.


Extremt små komponenter skall monteras. Är det transistorerna som har blivit så små? I min ungdom var de som en tiokrona med tre ben. Nu syns de inte.


Mikael Nordström programmerar maskinen så att komponenterna blir monterade på rätt ställe.


Mikael visar upp hur ett mönsterkort som maskinen monterar komponenterna på, ser ut.


Detta är en styrenhet för stolar i skogsmaskiner så att stolen skall vara i rätt läge för föraren. Produktutveckling under ca 30 år. Den överst styrenheten är från mitten av 90-talet, den närmsta är prototyp och förväntas lanseras under hösten 2023. Komponenterna blir mindre och mindre.

Roger berättade att grunden till företaget startade redan 1996. Då monterade Kia och Roger omkopplare med kablage på kvällstid sittandes framför TV´n.
När företaget växte och investerade i monteringsmaskiner 2011 blev det ”Telestation” som kunde bidra med lokaler i byn.
Idag har företaget 7 anställda och planerar att anställa ytterligare en medarbetare under hösten.
Det flesta produkterna som tillverkas i fabriken har Roger konstruerat och utvecklat till kunderna, allt från enmansföretag till världsföretag som Hitachi (före detta ABB).
Tänk att mitt ibland oss finns det ett företag som gör saker som finns/används runt hela vår jord.
Det känns som att uppfinningsförmågan inte har några begränsningar. Bäst är att ta en titt på Hemsidan så får man mera kompetent förklaring.


Är det jag som är övervakad? Bäst att dra innan larmet går. Nu går jag. Tack, mycket intressant, även om jag inte begriper vad som görs.


Nu är toppen nådd. Från ”ebb till flod” tack vare 12 mm i fredags och 22 mm till klockan 15.00 söndag. Totalt 34 mm. Hittills. Det kommer mera. Ibland duggregnar det och ibland regnar det inte ett dugg.   

Foto och text: Bo Kempegård

P.S.
Tele av grekiska och betyder fjärran, långt borta.
Graf är noder (förenklat utryckt).
Fotografi betyder ungefär: rita med ljus.

 

Kommentarerna är avstängda