News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Röda Korset

Röda Korset har många aktiviteter.

15-08-25

rk1

Röda Korset är en hjälporganisation som säkert alla känner till, åtminstone till namnet, men hur många kan räkna upp alla de insatser som utförs globalt och lokalt?
Att RK gör aktiva hjälpinsatser vid naturkatastrofer och krigssituationer runt om i världen är väl också välbekant, men basen i allt arbete, de lokala organisationerna, är säkert mindre kända.
När Kopparbergarn drog igång i april 2012, var just Röda Korsets Kopparbergsförening en av de allra första, som vi berättade om, så det kan ju vara dags att lyfta fram deras verksamhet igen.

På det lokala planet jobbar man mycket med att stödja kommunens asylsökande, vars antal varierar från tid till annan, men som brukar uppgå till mellan 400 – 700 personer. RK:s stöd består bland annat i träffar och caféverksamhet för familjer samt vissa dagar för män respektive kvinnor. I den senaste verksamhetsberättelsen nämns att RK haft 12880 besök under fjolåret, då bl. a. 90 kilo kaffe och 13800 smörgåsar serverades samt frukt, ost, mjölk, te, saft mm.
Ett annat uppskattat inslag i verksamheten är rullstolspromenaderna med boende på Koppargården, Treskillingen och Solgården, också med fika och bröd.
”Rullstolsförarna” och alla andra aktiva gör ett jättejobb helt ideellt och är värda stort tack för sina insatser, ett tack som bland annat består i en resa, som de nyligen gjort tillsammans med styrelsen.
Resan gick till Örebro, där man gick ombord på M/S Gustaf Lagerbjelke för en tur ut på Hjälmaren, men först måste vi passera en sluss med årtalet 1888 (troligen byggåret) inristat på sidan. Väl ute på Hjälmaren berättade kaptenen om gamla gods och andra ställen som vi passerade. Ett av godsen var från 1400-talet.
Efter båtturen följde en rundvandring i centrum för att beskåda konstverken i Open Art, samt för en paus på uteserveringen vid slottet innan vår chaufför, Sven Strömvall, tog oss tryggt och säkert hem igen.

Text: Björn Öringbäck/Sture Ekmark
Foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda