News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Rikkenstorp

Finnmarknad i Rikkenstorp

14-07-30
IMG_6552

Just nu pågår årets Dan Andersson-vecka för fullt runt om i södra Dalarna och även neråt våra bygder. Som en del av arrangemanget hölls i söndags en finnmarknad vid Rikkenstorp, och Kopparbergarn var där.

IMG_6553
Själva marknaden var inte av det större slaget, men de produkter som marknadsfördes var av hög kvalitet.  Mest var det hantverksprodukter, men där hittade vi också Dennis Fältström som saluförde sina rökta fiskar. Alla som provat dem vet ju att de tillhör de verkliga delikatesserna, så omsättningen var säkert stor.

IMG_6565
Dan-Anderssonsällskapet hade också ett stånd där och sålde bland annat böcker. Sällskapets vice ordförande hade dessutom gitarren med sig och sjöng spontant några av Dans kända visor.

IMG_6566
Tage Hugosson från Högfors svarade för ett lite udda inslag genom att han presenterade några av sina fantastiskt detaljerade och fullt fungerande mekaniska modeller av bland annat en epatraktor och en spånhyvel.

Men förutom själva marknaden var dagen vid Rikkenstorp full av scenuppträdanden av skilda slag.

Nils Holmdahl föreläste om Dan Anderssons verkliga modeller från finnmarkens människor, till exempel Gunnar Vägman.

IMG_6554

Lucas Stark Trio spelade på temat Finnskogsvisor, hembränd jazz, och myrblues!

IMG_6569

Jenny Wrangborg läste egna dikter ur sina diktsamlingar om bland annat arbetsförhållandena i kallskänken där hon själv jobbar, kampen för fackliga rättigheter, och hur hon flera gånger blivit uppsagd när hon påtalat missförhållanden till arbetsgivaren.

IMG_6573

Göran Greider, författare och Nils Holmdal, finnmarksforskare  samt Margareta Hedblom, emmigrantforskare, (ej med på bilden) hade ett estradsamtal om de fakta som hittats kring den Amerikaresa som Dan Andersson gjorde som 14-åring med ångbåten Rollo. Bland annat berättade de att att svenskarna inte var såväl sedda i USA på den tiden.

IMG_6556

IMG_6558

Foton av Dan och hans släkt fanns att beskåda i ett av rummen.

IMG_6574

För vår del avslutade vi denna fina dag med att lyssna till Stefan Sundström, artist och levnadskonstnär, aktuell med albumet ”Nu var det 2014″. Hans framträdande fick stor uppskattning av publiken, särskilt när han drog en nidvisa om regeringen.

Allt som allt var det ett fint evenemang, starkt uppbackat av Ludvika kommun.

Text och foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda