News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Rekordmånga firade nationaldagen

Rekordmånga firade nationaldagen

14-06-07

_DSC8087

Efter ett par dagars regnande lättade molntäcket under dagen och solen kom fram igen. Kanske bidrog den perfekta timingen av vädret till att närmare 500 människor sökte sig till Malmtorget på eftermiddagen. Men det fanns också flera dragplåster som vi återkommer till lite längre ner i detta reportage.
Enligt traditionen var det först en samling vid Garhytteskolan innan man gemensamt tågade upp till Malmtorget till spelmansmusik och med folkdansare och flaggor i täten. Ovanligt många barn syntes också delta i tåget, och det visade sig bero på att Ida Blomqvists populära skolkörer var engagerade i firandet.
Skolchefen Anders Nordlund hälsade alla välkomna och konstaterade att nationaldagen ”alltid” infaller vid vackert väder.

_DSC8098

Ida Blomqvist berättade att årets tema för kören är ”guld” och det var ju inte särskilt långsökt, med tanke på vårt guldvasknings-VM senare i år. Kören framförde flera sånger med anknytning till temat, och fick även publiken med på ett par låtar.

_DSC8106

Precis som tidigare år utdelades också pris till ”Årets Ljusnarsbergare” och i år blev det styrkelyftaren Emma Pettersson som fick hederstiteln och en penningsumma.

_DSC8109

Prisutdelare var kommunalrådet Ewa-Leena Johansson, som också delade ut Stora Gårdens pris till Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening, som representerades av Lenart Angelroth.

_DSC8119

Ewa-Leena höll också ett litet tal, där hon filosoferade över vad det innebär att vara svensk, och att tillhöra en nation. Vad är det egentligen som vi firar?
”Vi”, det är folket, gemenskapen, sa hon bland annat. En gemenskap som är öppen och välkomnande för alla som vill vara med och som delar grundläggande värderingar, språk och kultur.
Ewa-Leena jämförde också vårt nationaldagsfirande med andra nationers, som det Norska.
Här går allt lite mer ”lagom” till, sa hon. Det är ett lugnt firande utan utsvävningar, lite dans och sång av barnen, ja helt enkelt lagom.

I den stora åhörarskalan syntes här och där personer som av det yttre att döma verkade ha sitt eget hemland långt härifrån, och visst kan det ses som en vilja att vara en del av gemenskapen i den nya nation där man nu befinner sig.
Sari Sarchel, som bor i Kopparberg sedan augusti 2008 hade klätt sig  fin inför firandet på Malmtorget 2014.

Text och bilder: Björn Öringbäck

 

Kommentarerna är avstängda