News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Rastälvens Dag, en tripp till Bredsjö

Rastälvens Dag, en tripp till Bredsjö

19-05-06
Lördag och vad göra? En tripp västerut? Har hört att det är något som kallas Rastälvens Dag och det kanske vi ska undersöka. En koll på programmet och finner att vi inte kommer att hinna allt, så vad välja.

Vi börjar i norr, så det blir en tripp till Bredsjö, där det så att säga börjar/slutar beroende på var man kommer ifrån.
Sagt och gjort. Vi ställde nosen på Subarun mot väst och efter en halv timme så kom vi fram till nämnda destination.

En skylt med ”Öppen Smedja” fångade vår blick och dags att parkera. Klockan har blivit eftermiddag. så vi ska inte hinna så mycket, men det är tydligen ett återkommande evenemang, så vi får fortsätta nästa tillfälle. Men nu till vad vi kan se på här.

In i smedjan där man kan prova på om man vill, men vi nöjer oss med att kolla vad som försiggår. På väg in hittar vi ”Honken”, som tydligen varit med i någon form av tävling i kreativitet.

 

Smeden Staffan är i full färd med att smida spik. 

Handsmidd spik är eftertraktat har jag märkt efter mina år som auktionist, och på andra sidan ässjan står John och provar på att smida en krok att hänga upp rocken på.

Efter en stund vandrar vi vidare ut i det tillfälliga solljuset och hittar nästa utställare, vilket visar sig vara ett alldeles nystartat företag i träbranschen, ”Bredsjö Brädgård”, som tillverkar viltstängsel av trä, 

men även en lite lägre modell för att t.ex. fåren skall hålla sin på sitt bete.

Man sågar virket själva och när man går omkring i det som väl ska kallas brädgård, hittar man mycket som drar till sig ögonen t.ex. sittbänken utsågad ur en grov stock

och riktigt breda bräder och plank

men även grova balkar upp till 10″-12″ ( 250-300 mm i fyrkant). 

Vidare in till ”Tavelmannen”

där Ylva och Helena huserar till vardags med olika reklamuppdrag och tryck på det mesta.

Bl.a. trycker man på trä, vilket ser fantastiskt ut och dagen till ära hade man tryck upp några kartor över Rastälvens lopp från Bredsjö till Nora i ett material som håller både för att knövla ner i fickan och att tvätta i maskin utan att förfaras.

Här ser vi en lokal ”kändis”. Kan ni se vilken och vem?

Tyvärr har nu klockan blivit så mycket, att det är dags att ställa kosan hemmåt varför vi inte hinner med vare sig utställningen i gamla stationshuset eller kolla på fårsläpp men det får bli nästa gång.

Text och bilder: Benny Collin 

Svar: Tillsammans med bl.a. Elvis och Marilyn Monroe ser man ”Björnjägarn”

Kommentarerna är avstängda