News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Radioinspelning av gudstjänst i Stadra

Radioinspelning av gudstjänst i Stadra

2022-05-22 Pressmeddelande

FRÅN STADRA TEATER OM

SVERIGES RADIOS INSPELADE GUDSTJÄNST PÅ STADRA


Foto: Katarina Josephsson. På bild: Unni Wiig-Sandberg, Magnus Wetterholm och Mikael Mogren.

Under Kristi Himmelsfärdsdagen 26 maj, på tema Johan Olof Wallin hans liv och hans psalmer, sänds gudstjänsten denna gång från Stadra. Lyssnarna får bland annat möta Mikael Mogren, biskopen i Västerås stift och Magnus Wetterholm, ledare av Stadra Teaters. Gudstjänsten har inspirerats av tiden kring sekelskiftet 1700 och 1800, då Wallin var informator på Stadra Herrgård i Bergslagen.

Som fattig och nykläckt student fick den sedermera så berömde psalmförfattaren och ärkebiskopen Johan Olof Wallin år 1798 en kondition på Stadra Herrgård hos brukspatronsparet Hedblad. Anställningen var i huvudsak inriktad på att undervisa brukspatronens tre barn men här blev också en tid när han påbörja sin lysande skrivarkarriär. En bit från gården finns än idag ”Wallins grotta” kvar, en plats Wallin själv byggde, där han fann kreativitet i skrivandet och där naturen än idag blir en källa för inspiration för den vandrare som tar sig dit.

Denna gudstjänst kommer att sändas strax efter 11.00 på Kristi Himmelsfärdsdagen 26 maj. Katarina Josephsson, producent på Sveriges Radio, välkänd från programmen Andliga sånger och Radiogudstjänsten, har här skapat en besjälad gudstjänst, inspelad såväl i ”Wallins grotta” som i Järnboden nere vid sjön Grecken. Allt sker i en stämning av en lantlig ton och till kluckandet från små vågor på sjön. Medverkar gör bland andra Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, som predikar om Wallin och Jesaja samt kring människans växande till myndig gestalt. Magnus Wetterholm gestaltar Wallin i ett kort parti ur Magnus Bejmars pjäs ”Johan Olof Wallin – en nästan sann historia” en uppsättning som gavs på Stadra 1999. I gudstjänsten ingår även ett samtal mellan biskopen och Stadras ledare kring Wallin, hans tid på Stadra och hans liv, skapande, glädje och sorg. Gudstjänstledare är Unni Wiig-Sandberg. För musiken svarar Matts Norman på tramporgel, Karin Nordberg på fiol och Ingrid Ekman på tvärflöjt.

Det är den gamla vällingklockan från 1786, en gång tiden avsedd gjuten som kyrkklocka till tilltänkt kapell på Stadra, som med sin ljusa klang ringer in till denna gudstjänst.

Att gudstjänst nu blir av gör att de historiska platserna vid Stadra och människor som verkat här i en svunnen tid, åter får möjlighet att få tala till oss för att berätta om tider som gått. Allt inramat av herrgården Stadra i vårens tid och av innebörden av en gudstjänst.

Länk till tablå för detta program: https://sverigesradio.se/avsnitt/kristi-himmelsfards-dag

För frågor kring Stadra, vänligen kontakta Magnus Wetterholm info@stadrateater.se

eller på 070-538 19 95

Kommentarerna är avstängda