News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO Kopparberg har fått genomgång av HLR och hjärtstartare

PRO Kopparberg har fått genomgång av HLR och hjärtstartare

2024-02-13

Hej Kopparbergar´ns alla läsare och följare, ska försöka mig på en liten rapportering från vår lilla del av världen igen.

Mycket händer i ”byn” nu och tisdagen den 6 februari hade PRO Kopparberg bjudit in sina medlemmar till en genomgång av en hjärtefråga, vi hade bjudit in Nerikes Brandkår att gå igenom HLR och våran hjärtstartare, jodå vi har en som oftast är med vid våra aktiviteter.

Från Räddningstjänsten kom HLR instruktör Linda Engström och ”brandmannaveteranen” Niklas Nyvall, med sig hade dom ett antal ”försökskaniner” i form av dockor att öva på.

Det började med en genomgång av ett förfarande där vi fick inpräntat behovet av ”snabbt ingripande” dvs om någon faller ihop oprovocerat:

  • Kolla snabbt om personen andas och är vid metvetande om detta inte är fallet påbörja GENAST hjärtkompressioner och påkalla/ropa på  hjälp och be någon ringa 112.
  • Om hjärtstartare finns i närheten be någon hämta den, gå inte själv om ingen annan kan ta över kompressionerna.
  • Kolla luftvägar och blås in luft, 30 kompressioner 2 inblås, och takten ska vara ganska snabb, lyssna på låten ”Staying Alive” för takten, och rejäla ”tryck” mitt på bröstkorgen, var inte rädd för att trycka till när det knakar i revbenen, dom läker men hjärtat måste pumpa till alla organ, mest till hjärnan.

Jobbigt var det att trycka in bröstkorgen på dockan och jag tycker att jag skulle fixa det enkelt men efter två pass var jag helt slut i armarna och då har jag ändå några kilo att lägga bakom. Av detta bör vi lära oss att försöka få hjälp så man kan turas om, och det är väldigt viktigt att hålla på tills hjälp anländer antingen ambulans eller räddningstjänsten.

Samtidigt visade instruktörerna hur man ska använda hjärtstartaren som i princip är självinstruerande dvs den talar om vad du/ni ska göra så det är bara att följa instruktionerna.

När du ringt 112 sätt på högtalarfunktionen på telefonen så kommer SOS alarm att ledsaga dig hela tiden till räddningstjänsten eller sjukvården anländer.

Vi som kan följa Anders Z på FB fick veta dag och tid denna övning var, men även de som uppmärksamt lyssnat på medlemsmötet visste.

Ca 35 medlemmar hade hörsammat och slöt upp i Församlingshemmet och vi bjöds på kaffe och bulle.

Anders Z tackade våra instruktörer med en liten blomkvast och PRO Trippelskrapet och vi övriga med en stor applåd. Efter ca två timmars trevlig och allvarlig samvaro sa vi hejdå och halkade hem i natten.

Text o bilder: Benny Collin.

Kommentarerna är avstängda