News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO Kopparberg 70 år

PRO Kopparberg 70 år

14-05-22
_DSC7939
Gunnar Söderlund, Kent Gullarberg och Leif Wikström

I år fyller PRO Kopparberg 70 år och det skulle förstås firas på månadsmötet i maj. Redan vid ankomsten möttes man av glad och livlig musik. Det var Gullarbergs med Leif, som spelade. Och det blev många att spela för. Ca 80 personer kom för tal, musik och fika med tårta. Besökarna var från flera andra PRO-föreningar. Folk från Ställdalen, Hörken, Linde och Örebro blandade sig med kopparbergarna.

_DSC7909

Ordförande Sten-Ove Karlsson tyckte att trots att vi har en lång och intressant historia, så ska vi ändå koncentrera oss på framtiden. Det finns så mycket att jobba med. Klyftorna växer mellan pensionärer och de som fortfarande arbetar och pensionsbromsen har slagit till. Men vi har 18 renoverade lägenheter i seniorboendet och PRO har en fantastisk lokal i Treskillingen.

_DSC7936
Lite historia fanns i alla fall uppsatt i form av tidningsurklipp.

– Vi ska se till att ordna  utbildning och resor, fortsatte Sten-Ove och när det gäller de senare ska vi i fortsättningen samarbeta med Ställdalen och Hörken. Bussar är så dyra att hyra, så vi behöver vara större grupper som åker med på resorna.

_DSC7914

Nästa som talade var Ann-Christine Lahti, distriktsordförande i Örebro län. hon berättade att man håller på med ett landstingspolitiskt program och uppmanar föreningarna att göra kommunpolitiska program, så att landstingspolitikerna vet vad PRO vill.

Hon berättade också att vi har en ny ombudsman, Margareta Röstlund och att det finns 200 000 fattigpensionärer, som lever under EU-s normgräns. Medelinkomsten för pensionärer är ca. 13 500 brutto. Till slut överlämnade hon en gåva från distriktet.

_DSC7920

Ewa-Leena Johansson tog upp att Ljusnarsberg är länets minsta kommun befolkningsmässigt, men ändå den föreningstätaste. Det betyder att ljusnarsbergarna är aktiva och vad gäller PRO Kopparberg, så finns det väldigt mycket verksamhet. Hon beklagade att det saknas hissar i så många hus där det bor äldre och om man ser framåt, så blir det naturligtvis bekymmersamt för en del. Byggstöd skulle kunna underlätta. Till sist sa Ewa-Leena att hon ser fram emot 75-årsdagen och att hon satt in en summa på kontot i stället för att köpa blommor.

Sören Rydén, distriktets ordförande, tyckte att PRO Kopparberg var värt att få en miljon, så han presentade med ett antal skraplotter.

_DSC7931

Leif Larsson från Hörken tog upp samarbetet vad gäller resor och han talade om att det är aktuellt med en resa till Gammelvala i höst.
– Vi kan nog få ihop en busslast, trodde han.

_DSC7935

Så var det dags för fika med tårtbit och Gullarbergs med Leif tog till instrumenten igen. Mycket blandad musik och oerhört skickligt spelat. En riktig fröjd för örat så att säga.

Till sist fanns det chans att få något pris, om man hade införskaffat rätt lotter i början av mötet. Kopparbergarns reportrar hade inte en chans. Lotterna var slut redan vid ankomsten.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda