News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO i Färna

PRO mötte vintern i Färna

2019-11-11

Vem kunde ana att kung Bore skulle infinna sig så tidigt på höstkanten som nu i fredags. Den hemliga resan inleddes därför med lite ljusare fält och vägar. Därför var chauffören lite tystare än vanligt för att helt kunna koncentrera sig på de skiftande väglag som dök upp.
Christer hade nåtts av information från Space Center i Eskilstuna att utsikten från tornet var noll, så det var ingen ide att åka dit. Det var bara att plocka fram plan B ur rockärmen.

Sagt och gjort. Vi ändrade riktning mot till synes rena vildmarken, men som genom ett trollslag öppnade sig skogen och vi svängde rätt ut på en åker till en massa stora hus med stora ekar och en allé till en större byggnad likt en gammal herrgård. Det var precis vad det var och som visade sig heta Färna.

När marknadsgeneralen delat ut biljetter och hälsat oss välkommen kunde vi trava ner till den jättestora loge där hundratals knallar redan plockat upp sina alster.

Detta var enormt, inget krafs utan äkta hemslöjd.

Det fanns allt, stickat, virkat, tovat, sytt, träslöjd, korvar av alla slag, fläsk, must, små kälkar, och nästan allt mellan himmel och jord. Själv köpte jag en stor havrekärve som gör livet lite lättare för mina flygande småvänner.

Middagstid och jullunchen väntade. I den stora herrgården stod femtio bord reserverade för oss, bara att hugga in på Janssonbuffén med frisk aptit. Den satt bra när vi gjorde de sista vändorna i logen, vilket resulterade i ännu flera kassar.

Det var en fröjd att se vår ålderkvinna, Margit, springa omkring med sin rollator.

Det gick till och med att köpa ett helt år i en påse, fast det var en stor jättefin almanacka.

Dagen gick och vi kunde lasta både gods och folk för att styra kosan hemåt. Det dröjde inte länge förrän vi skymtade gatljusen på Gärdet. Då hade Bosse redan satt ribban på resan och vi i ”de fyras gäng” som han kallade oss tolkade det som att det varit bra. Vi tackar och gör om det i morgon bittida.

Gängmedlem text Leif i Nittkvarn
Foto Bo Kempegård

Men vänta! Här nedan följer också en redogörelse för dag två!

Tack vare det stora intresset för den hemliga resan kom det in över etthundra snabba anmälningar och vi insåg att det måste bli två dagar eftersom vi bara har tillgång till en buss.

Så kom det sig att även på lördagsmorgonen startade vi färden med ännu mer snö på vägen. Kanske var det vädret som gjorde att det fattades tre stycken till full buss. Vi följde samma spår som gårdagen på oplogade vägar vilket inte är det trevligaste. Men upptagna av Fortuna och vinstutdelningar närmades vi oss platsen där Christer och Bengan varje gång hämtar bussen nämligen Skinnskatteberg. Med guidning av Bengan drog vi vidare bland annat utefter sjön som tog en av Bengans skolkamrater vid en drunkningsolycka som krävde åtta liv.

En halvtimme senare svängde vi in till samma herrgård och parkerade på samma plats. Samma rutin som första dagen. 

Tovat och stickat

Korvar av alla sorter

Full fart mellan de fantastiska stånden, handla, handla, handla. Lunchen var lika som igår vilket betyder mycket bra.
Vid en stunds vila i cafeterian träffade jag ett gäng PRO-are från Västerås som gjorde en så kallad kafferesa till Färna, en av fem resor dom gjort i år.

När jag berättade att detta var resa nummer sjuttiosex trodde dom att jag ljög, men när berättat färdigt, var dom väldigt imponerade av oss, ja till och ned avundsjuka. Jag fick deras kalender för hela året. Dom har ju tusentals medlemmar.
Även denna resa gick mot sitt slut och vi fick återvända mot hemmet. Under färden hade Anders Z grubblat och grubblat på en sak som han framförde i samband med sin sammanfattning.

Hur i alla dagar kunde vi ordna en sån resa för bara etthundra kronor? Bengans förklaring att kulorna ramlat bort i kulramen godkändes med skratt. Men håll till godo.

Nästa resa blir en tvådagars till Borlänge. Några platser kvar så vill du med, så skynda.

Dacapo text och foto Leif i Nittkvarn

 

 

Kommentarerna är avstängda