News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

PRO-are på resa

PRO-are på resa

14-08-21
DSCN2032

Just nu bjuder moder natur på spridda regnskurar, men det hindrar inte att man kan göra trevliga utflykter. Måndagen 18 augusti klev medlemmar i  PRO-föreningar alltifrån Hörken ner till Storå på en SÖNE-buss med Christer Lindström vid ratten och for mot Askersund.

I Brändåsen tog man fikastopp och några hade med sig kaffe, medan andra klev in i restaurangen och tog sig en fika.

DSCN2033

Sedan gick färden mot Askersund och alla fick gå ombord på M/S Wettervik.

DSCN2054

Det var ju inte precis väder att sitta på soldäck, men både inne i båten och på bakdäck var det lätt att trivas och se ut genom fönster och plastskydd på den glittrande Vättern.

DSCN2052

Juhanni höjer glaset för en trevlig resa.

DSCN2038

Leif och Christer resonerar med Bengt kanske om kommande utfärder.

DSCN2051

Här kunde man sitta och småprata och umgås som Eva och Marianne.

DSCN2046

Kapten Johan Bergsten berättade om de sevärdheter, som finns på stranden utmed rutten. Det var intressant att få höra om utgrävningar, fyndigheter, slott och andra byggnader under resans gång.

DSCN2058

Vi åkte också under den långa vägbron. Kaptenen berättade, att sjöfarten går från mars till dec och att M/S Wettervik kör från maj till sept/okt, beroende på väder och resenärer. De har dessutom en arbetsbåt från vilken de sköter farleden och fyrarna.

DSCN2055

Även Marita Bergsten är aktiv på båten vid kiosken och har mycket att berätta för passagerarna.

DSCN2063

Efter den här rundturen stannade bussen till vid Venus Choklad, en chocolaterie med butik och café. Linnea kom ut på trappan och berättade om vad de tillverkar och visade exempel på choklad och förpackningar. Hon berättade att man använder sprit i pralinerna som konserveringsmedel och i smakprovet som serverades, var det Grönsteds konjak.

DSCN2065

Förutom Linnea fanns Tea i butiken och Allanna jobbade vid tillverkningen. Allanna kom hit från Kanada för kärlekens skull och chokladen och butiken har kärlekens tecken även i loggan. Hon och Michael Malmborg startade pralintillverkningen 2005 och sedan har det rullat på.

DSCN2068

Det var ju inte precis billigt, men nog blev kön lång till kassan.

DSCN2070

Doften av äkta choklad bättrade på kurret i magarna och nu var det inte fel att få komma till Stjärnsunds Gård för lunch. Här dukades fram en buffé med smårätter och gästerna fick sitta i olika små rum med 3-5 bord i varje. Utsikten var magnifik med glittrande vatten utanför fönstren och det var en mycket vacker plats. Skyltar berättade om butik med fisk, ägg och mycket mer, men resenärerna hade annat i sikte.

DSCN2076

Det skulle bära av till Sköllersta och Atria Scandinavia fabriksförsäljning.

DSCN2074

Det blev trångt i butiken, men alla fick ändå komma fram till de olika boxarna med korvar, ostar, pålägg och färdiglagat både färskt och djupfryst. En del fack var tomma, eller blev tömda på sitt innehåll ganska snabbt och det gällde att ha tur om man skulle få med sig av allt man ville.

DSCN2073

Men det fanns gott om sorter, så ingen blev helt utan.

Kylväskorna i förvaringsutrymmet i bussen fylldes på och sedan gick återresan mot Ljusnarsberg. Resenärerna steg av där de stigit på och till slut var även Hörkenborna på hemmaplan.

Det här var en riktigt trevlig dag. Även i bussen hade man roligt bla eftersom Christer är en riktig historieberättare och skälm. Han låtsas vara både närsynt och lite på lyran och berättar om hur långt han orkar köra och vem som måste ta plats vid ratten efter honom. Sten-Ove Karlsson och Leif Larsson var resevärdar och hade satt upp frågor, som var nog så knepiga att besvara. Två luncher lottades ut bland de som besvarat frågorna. Dessutom fick var och en en närvarolott och på den kunde man vinna en trisslott. Skrivande medarbetare i Kopparbergarn vann en sådan trisslott, men trots förhoppningen om stora slantar, blev det bara olika summor vid skrapet. Åja, det var kul, så länge det varade.

Vi tackar för en trivsam resa och ser fram emot nya mål.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn öringbäck

 

Kommentarerna är avstängda