News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Pressmeddelande från Ställbergs gruva

Pressmeddelande från Ställbergs gruva

2022-05-22

Det tionde året vid Ställbergs gruva ger två urpremiärer, den ena tar sig an sökandet efter mening i ett förbjudet landskap med verket Zonen av Nina Jeppsson. Den andra premiären handlar om oron över att förlora det fria ordet med musikföreställningen Tal till nationen med Sara Parkman och konstgruppen Ful.

Säsongen öppnas 28 maj med en konsert av Moonica Mac. Gestaltningar av residenskonstnärer påbörjas i maj, om Bergslagens koloniala historia, (bil)kultur bland unga i glesbygd och ett stränginstrument mellan två dansare ljuder som smältande polarisar. Under sommaren arbetar gruppen studio supersju med att väva ett gemensamt textilverk till gruvans betongrum och det offentliga verket Processen fortsätter att samla koppar till hålet som blev begynnelsen till samhället här i Ljusnarsberg.

Under pandemin har en ny scen byggts som gör att två stora urpremiärer kan göras vid gruvan. Först med premiären för Zonen 30/6 som är ett scenkonstverk, en blandning av film, ritual och konsert. På scenen ser vi regissören och skådespelaren Nina Jeppsson och tonsättaren Kent Olofsson. Duon har samarbetat i en lång rad produktioner som På spaning efter den tid som flytt på Orionteatern och Till Kärlekens Antarktis på Dramaten. (Läs mer i bifogat pressmeddelanden om Zonen)

Den andra är urpremiären 25/8 med Konstgruppen Ful som följer upp de tidigare valföreställningarna Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas) med sin tredje valföreställning Tal till nationen tillsammans med musikern Sara Parkman. Med insikten om att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter har den här valföreställningen fokus på de förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och de förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat.

Ställbergs gruva 10 år En dröm om en ny sorts kulturell plats föddes för 10 år sedan av en ung grupp konstnärer, tänkare och görare i förening. Den gamla gruvindustrin i byn Ställberg, i avfolkningskommunen Ljusnarsberg köptes och började renoveras. En resa som bjudit på djupa utmaningar, läckande tak och sömnlösa nätter men också gripande stunder med berättelser om livsvillkoren här, magiska körverk i sommarnatten och undersökande vandringar i traktens sargade skogar. Tusentals gäster har besökt arrangemangen, där över 500 personer har medverkat i programmets över 100 programpunkter genom åren. Det vill vi gärna fira med årets besökare och tillsammans med alla som gjort platsen och verksamheten möjlig!

Det är med stor glädje vi kan bjuda in igen, utan restriktioner, till den märkliga jubilaren i Bergslagens skogar!

Presskontakter:

Carl Oscar Sjögren, konstnärlig ledare Ställbergs gruva

073- 567 60 90

www.stallbergsgruva.se

Zonen – Nina Jeppsson, regissör, manusförfattare och skådespelare

073 – 6440745

ninajeppsson@hotmail.com

Tal till nationen – Nasim Aghili, regissör och manusförfattare

070-756 9499 aghili.nasim@gmail.com

https://fulkonst.se/Tal-till-nationen

 

 

 

Kommentarerna är avstängda