News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Pressmeddelande från Stadra Teater – sommaren 2023

Pressmeddelande från Stadra Teater – sommaren 2023

2023-07-13

Fredagen 30 juni har Stadra Teater premiär på JORDENS ORO VIKER, en pjäs om Johan Olof Wallin i Jane Austens tidevarv. Uppsättningen spelas hela sommaren fram till 13 augusti. Med en pjäs som legat till grund för Stadras konstnärliga linje och som gavs första gången 1999 firar nu Stadra Teater även sitt 25 årsjubileum.

 

EN LEVANDE HISTORIA

Jordens Oro Viker bygger dels på verkliga händelser från det sena 1700-talet då Wallin var anställd som informator på Stadra åt barnen Hedblad. På gården fanns den lockande men dock alltför unga dottern, och där mötet med henne enligt muntlig tradition ledde fram till en hemlig förlovning. I skogen byggde Wallin en skrivargrotta i tidens romantiska liv, i ett lantligt kapell nära Stadra höll han sin första predikan.

Men snart, under 1800-talets första årtionden, vidtog för Wallin hans lysande karriär i Stockholm där framgångarna krävde hårt arbete, ett arbete som även ledde till olycklig kärlek.

Pjäsen ställer frågor om hur man bäst tillvaratar livets gåvor, och vad som får väga tyngst i korgen – kärlek eller karriär.

Pjäsen är en skildring från empirens tidevarv, i en tid omvälvande för Sverige, då människor både ville blicka framåt men även blev drabbade av oro, krig och kamp för överlevnad. En tid som blir lik vår egen, intet nytt under solen!

Stadra Teater blir denna sommar åter en samlingspunkt där det skapas liv och teater. De medverkande kommer från olika delar av landet, nya och gamla medarbetare samlas på Bergslagens vackraste spelplats för att skapa och göra denna plats där kreativ lust får frodas. Detta är en starkt bidragande orsak till att teatern nu kan fira sina 25 år.

 

MEDVERKANDE

Journalisten Magnus Bejmar, idag verksam från Köpenhamn men med ursprung i Blekinge, har skrivit pjäsen Jordens Oro viker – om att söka det högre.

För regi står Lena Engqvist Forslund, ursprungligen från Härnösand och mångårig teaterchef för Teater Västernorrland. Lena har satt upp de senaste två årens stora succéer på Stadra Dollar och Haren och vråken.

För scenbild, kostym och mask står Agneta von Gegerfelt som nu gör sin femte produktion. Agneta är Malmöbaserad och har jobbat bland annat på Folkoperan, Malmö Stadsteater och Malmö Opera samt Det Konglige i Köpenhamn.

Anders Ortman, som genom åren skapat all musik till Stadras, även han Malmöbaserad, är tillbaka.

I rollen som den Wallin den Yngre möter vi Rune Jakobsson, mångårig aktör på Stadra. Bodil Carr Granlid återkommer för att här spela ett flertal roller. Ny för denna säsong är Malin Alm, som även hon gör ett antal roller. Alla dessa tre skådespelare kommer från Stockholm.

Då medarbetare genom åren kommit från vitt skilda platser blir vi en teater i Sommarsverige dit man genom åren rest för att skapa och spela – på Bergslagens vackraste spelplats.

 Magnus Wetterholm, Stadras konstnärlige ledare, spelar rollern om Wallin den äldre. I ensemblen medverkar även Eva Haldert och Lasse Forss samt Unga Stadras aktörer.

 

GUIDADE HISTORISKA VANDRINGAR

Cirka 800 meter från gården ligger den historiska platsen Wallins grotta. Det är den plats som Johan Olof Wallin, i sann romantisk anda, anlade som skrivarplats i slutet av 1700-talet vid tidpunkten som han verkade som informator för de tre barnen Hedblad. Till denna plast kommer Unga Stadra att göra dramatiserade guidade turer under juli och augusti. Här medverkar även barn från Nora kulturskola. Premiär för de guidade turerna är fredagen 7 juli i god tid innan ordinarie föreställnings början.

Kommentarerna är avstängda