News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Pressmeddelande från Opera på Skäret

Pressmeddelande från Opera på Skäret

Pressmeddelande från: 2023-02-13

Publicerat: 2023-02-23

Solister från åtta länder i sommarens Rigoletto

– ”Verdi skulle ha varit mycket nöjd med dessa sångare”

Sångare från åtta länder, amerikansk regissör och kostymör och italiensk dirigent. Sommarens uppsättning av Verdis Rigoletto bär en stark internationell prägel.

– Vi kommer att introducera en rad utomordentligt fina sångare för den svenska publiken. Det här är en ensemble som jag tror Verdi skulle varit mycket nöjd med, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Efter två pandemiår utan verksamhet innebar den gångna sommaren en lyckad nystart då över 8 300 kom för att se Maskeradbalen och såväl publik som kritiker hyllade uppsättningen. Den kommande sommaren är det ännu en gång Giuseppe Verdis musik som kommer att ljuda i operahuset på det före detta sågverket i Bergslagen. Rigoletto brukar beskrivas som en thriller, med högdramatiska ingredienser som maktmissbruk, svartsjuka och hämnd. Operan anses allmänt som ett av Verdis allra mest dramatiska verk och är kanske den mest kända av alla hans operor.

Huvudrollen som Rigoletto delas av barytonen Krum Galabov från Bulgarien, som sjungit på operascener över hela världen, och italienske Stefano Meo. I rollen som hans dotter Gilda ser vi Alina Tkachuk från Ukraina och Hyejin Lee från Sydkorea, två sopraner med fina pågående karriärer i Europa. Hertigen av Mantua spelas av Pavlo Tolstoy, Ukraina och en ännu inte kontrakterad sångare. Basrollen som yrkesmördaren Sparafucile delas av Tyler Putnam från USA och Tae Jeong Hwang från Sydkorea.

 – Alla sångare har engagerats efter auditions där det är provsjungningar för den specifika rollen som avgör. På det sättet kan vi hitta de bästa sångarna för alla roller och därefter matcha dem till två likvärdiga sångarlag, säger Alexander Niclasson.

Övriga roller sjungs av Jovita Vaškeviciüte Litauen, Jorge Eleazar Alvarez, Mexico, Tomas Pavilionis, Litauen och de svenska sångarna Lovisa Huledal, Staffan Liljas och Karin Mobacke.

Svenska Kammarorkestern spelar åter under ledning av italienske dirigenten Lorenzo Coladonato, ett samarbete som inleddes med Trollflöjten 2019 och fortsatte med Maskeradbalen 2022. 

Rigoletto regisseras av Leslie Swackhamer och för kostym står Susan E. Mickey, bägge från USA. Produktionsteamet består i övrigt av Sven Östberg, scenografi, engelske Kevin Wyn-Jones, ljusdesign och Stephanie Metzner från Schweiz som gör mask och peruk.

Rigoletto spelas mellan 29 juli och 27 augusti 2023. Biljetter säljs på www.operapaskaret.se

För ytterligare information, vänligen kontakta: 

Alexander Niclasson, konstnärlig ledare. Tel: 0580-70 49 52. E-post: alexander.niclasson@operapaskaret.se.

Sten Niclasson, operachef. Tel: 0580-70 49 50. E-post: sten.niclasson@operapaskaret.se.

E-post bilder: press@operapaskaret.se

Kommentarerna är avstängda