News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Pressmeddelande: Bergslagsspelens kulturfest 29/6-3/7

Bergslagsspelens kulturfest 29/6-3/7

17-06-10 Pressmeddelande

bergslagsspelen
www.bergslagsspelen.se
PRESSMEDDELANDE 2017-06-09
Dans, musik, teater, berättelser, workshops och föreställningar med såväl lokala kulturutövare som långväga gäster. Det står på programmet då Bergslagsspelen i sommar bjuder in till fem dagar med kulturfest i Pershyttan utanför Nora. Därmed blir det också premiär för kommunens första tillgängliga scen.
– Tanken med Bergslagsspelen är just att få igång en långsiktig utveckling på de platser vi är på och det är roligt att vi nu lyckas skapa förutsättningar för det även i Nora. säger Kristina Dybeck, projektledare för Bergslagsspelen.

Bergslagsspelen_kulturfest2017_affischweb

När Bergslagsspelen för fjärde sommaren arrangerar ett kulturevent i Bergslagen är målet att skapa en härlig feststämning i Pershyttan med ett spännande innehåll för alla åldrar. Här ska människor kunna umgås, äta och fika och vara både publik och aktiv deltagare.
– Du kommer kanske för att se en föreställning eller lyssna på ett band men vårt mål är att du ska stanna längre och få med dig så mycket mer – kanske prova något kreativt, uppleva Pershyttans skönhet och historia, möta nya människor och ta del av något du inte sett  eller hört förut, säger Gunilla Josefsson, programansvarig för Bergslagsspelens kulturfest.

NJOV (Nora Järnvägsmuseum och Veteranjärnväg) och Pershyttans byalag är lokala samarbetspartners och tillsammans med Bergslagsspelen åstadkommer man nu kommunens första tillgängliga scen. Den nya scenen byggs i kolhuset invid Pershyttans hytta och blir en ny resurs för både kulturlivet och besöksnäringen.
– Bergslagsspelen har varit drivande att vi nu får Noras första tillgängliga scen i kolhuset i Pershyttan och vi är grymt stolta över det. Det är en fin plats med tradition som nu kommer att intas av både nya moderna kulturyttringar och traditionell underhållning, säger Jenny Eknor, Studiefrämjandet, som är en av Bergslagsspelens projektägare.

Kulturfesten pågår i fem dagar mellan 29 juni och 3 juli och ett första program har nu släppts. Programmet bjuder på en stor blandning med såväl moderna kulturyttringar som traditionell underhållning – däribland dans, teater, föreläsningar, visor, allsång och workshops.

Dansföreningen Fröjdans kommer att visa föreställningen ”Man kan dansa” i vilken en professionell koreograf från Stockholm, Ivve Martinez, arbetat tillsammans med en grupp män och kvinnor från Bergslagen. De har tillsammans utforskat manlighet och normativitet. Föreställningen bygger på samtal och improvisation till stor del och vill visa vanliga människor på scenen.
– Det är en modern dansföreställning som kommer att spelas flera kvällar med nya och gamla bergslagsmän och kvinnor i olika åldrar och med olika ursprung, säger Jenny Eknor, som är projektledare för ”Man kan kan dansa”.
Med början torsdag 15 juni kommer man kunna boka biljetter. Det blir endagsbiljetter och tanken med det är att man kan stanna och uppleva allt som händer under en dag. Däremot kommer man behöva boka plats på vissa
föreställningar där det finns begränsat antal platser.

Biljettbokning: Biljetter till Bergslagsspelens kulturfest bokas på via e-post till Bergslagsspelen eller på telefon: 070-603 82 03.
Tre sommarspel och sommarläger hittills Bergslagsspelens samarbetspartner Bredsjö Kulturkooperativ satte sommaren 2014 upp scenkonstverket Bergslagsdansen i Södra hyttan, Hjulsjö, i Hällefors kommun i samarbete med SHOIF. Under 2015 utformade Bergslagsspelens samarbetspartner, DRIFT/The non existent center, scenkonstverket ” Den fullständiga berättelsen om Ljusnarsbergs kommun och resten av världen” i Ljusnarsbergs kommun. Sommaren 2016 spelades ”Smidda planer” – en teater för hela familjen i Löa hytta, Lindesbergs
kommun. Det skedde i samarbete med Löa hembygdsförening och kulturskolan Garnalia. Sommaren 2017 arrangeras Bergslagsspelens sommarläger med dans, teater och sång för fjärde året i rad vid Finnsjöstrand i Järnboås med ca 75 deltagare från 20-talet olika skolor i Bergslagen.

Kulturfest Preliminärt Program

NJOV är en stiftelse som tar hand om, underhåller och utvecklar Järnvägsspåren och Järnvägsmuseum i Nora samt Kulturreservatet Pershyttan. Stiftelsens uppgift är att skapa tillgänglighet till de museala områdena, till byggnaderna och till veteranjärnvägen samt att sprida kunskap om platsens historiska betydelse för Sveriges utveckling.
Projekt Bergslagsspelen är ett brett samarbetsprojekt med amatörer och proffs som syftar till att stärka amatörkulturen i norra länsdelen. Projektägare är Studiefrämjandet Örebro, ABF Örebro län, Amatörteatersamverkan Örebro län samt Örebro läns bildningsförbund.
Bergslagsspelen samverkar med föreningsliv, näringsliv, kommuner, studieförbund och fria kulturgrupper.

Projektet ska ge möjlighet till en rikare fritid, gemenskap och personlig utveckling samt lägga grunden för spektakulära teater- och dansföreställningar i kulturhistoriska miljöer Bergslagen. En väl utvecklad  kulturverksamhet där alla ges möjlighet att delta och utvecklas bidrar till att göra vårt område än mer attraktivt att bo i och besöka.
För att skapa intresse och tillfällen att prova på vad som finns att göra inom teaterns verksamhetsområde, anordnar Bergslagsspelen workshops med olika prova-på-aktiviteter samt sommarläger för barn och unga. Därtill sätts varje år ett sommarspel upp i någon fyra kommunerna.

Se gärna våra bildspel på YouTube
Bergslagsspelens hemsida
Bergslagsspelen på Facebook
Bergslagsspelen på Instagram
För ytterligare information kontakta:
Gunilla Josefsson, telefon: 070-633 39 58 – programansvarig Bergslagsspelens kulturfest.
Jenny Eknor, telefon: 019-16 83 03 – Studiefrämjandet, en av Bergslagsspelens projektägare och projektledare för ”Man kan dansa”.
Kristina Dybeck, telefon: 070-603 82 03, e-post: kristina@bergslagsspelen.se – projektledare för Bergslagsspelen.

Kommentarerna är avstängda