News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Premiär på Stadra teater 2:a juli av Hjalmar Bergmans komedi Dollar

PRESSMEDDELANDE FRÅN STADRA TEATER

PREMIÄR PÅ STADRA TEATER 2 JULI AV

HJALMAR BERGMANS KOMEDI DOLLAR

2021-05-30
Efter den föregående sommarens ”förändrade verksamhet” på Stadra Teater kan vi nu äntligen påbörja repetitionerna av Dollar – en komedi med mörka bottnar. I början av juli slår vi upp dörrarna och hälsar publiken välkommen till Landet Stadra. Med uppsättningen Dollar hoppas vi få ge publiken en välbehövlig dos av glädje. Som får inkludera pärlande skratt men där också stråk av eftertanke lyfts fram. Självklart tar vi emot publiken på ett tryggt och säkert sätt. Vi håller avstånd i salongen och vi uppbådar all vår omtänksamhet som vi bara kan, för att ge publik en ny och en säker upplevelse på ”Bergslagens vackraste spelplats”.

För en begränsad föreställningspublik om 50 personer dukar vi upp ett dignande teaterbord med en kryddblandning av lust, glädje, musik, tempo spetsat med ett litet stänk av sorg. Bergmans komedi Dollar är en pjäs med kvicka repliker, som ska få bubbla över likt en flaska omskakad mineralvatten. Efter pandemins alla bedrövelser vill vi ge publiken livskraft och glädje. Dollar blir den tredje och avslutande föreställningen med temat Hjalmar Bergman.

Dollar hör inte till Bergmans mest kända pjäser, men i korthet utspelar sig handlingen på följande sätt. Vi befinner oss på Grand Hotell Kebnekajse, ett etablissemang med vita vidder utanför dörren och med en hotellpersonal som uppfattar inrättningen finare än vad det är. Gång efter annan så blandar sig personalen i gästernas förehavanden. Till hotellet anländer tre par, som alla söker efter kärlek och bekräftelse. Vi möter skådespelerskan Julia född Swedenhielm men gift Baltzar, där hennes make Kurt, företaget Sveaverken vd, brottas med likviditetsproblem. Pengaproblem har även Louis de Lorche, ansatt av spelskulder och där hans äktenskap med Sussie är fyllt av svärta. Vi möter även Ludvig von Battwyhl, som publiken senast såg i vår uppsättning Flickan i frack. Man kan livligt fråga sig om han och hustrun Katja överhuvudtaget har ett barn eller om ”Lillan” enbart är en dröm. Till hotellet anländer amerikanskan miss Julia Johnstone, en släkting till Kurt och Sussie, en kvinna som är god för hur många dollars som helst!! Miss Johnstone blir en katalysator för allas längtan, lögner, tillkortakommanden och dubbelmoral men kommer själv tillslut falla på eget grepp då passionen till slut tar över henne, och hon faller för den tilldragande doktor Johansson.
Dollar är en pjäs om moral, kärlek, pengar och makt. En pjäs där rollfigurerna tillslut ändå finner sätt att hålla av varandra och lär sig förstå hur man kan visa andra människor respekt.

På samma sätt som vi berättat i de två andra uppsättningarna på tema Hjalmar Bergman, kommer vi även här lägga in musik och dans för att kommentera och förhöja, beröra och förnöja, på vårt alldeles egna Stadra vis. Självklart ingår även Johnny Bodes välkända sång Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen i föreställningen.

Konstnärligt team:
Regi Lena Engqvist Forslund
Scenograf Ebba Forstenberg
Kostym och mask Agneta von Gegerfelt
Musikarr Anders Ortman
Ljus Kenny Nilsson
Koreografi Catrin Örman Oscarsson

Aktörer:
Julia Baltzar Bodil Carr Granlid
Kurt Baltzar Magnus Wetterholm
Ludvig von Battwyhl Rune Jakobsson
Katja von Battwyhl Kajsa Ekström
Louis de Lorche Måns Hammarström
Sussie de Lorche Lovisa Carlson
Miss Julia Johnstone Caroline Rauf
Doktor Johnsson Lasse Forss
Receptionen Eva Haldert
Portiern Anton Hellberg
Liften Neryse Klaassen
Hertigen Alfred Stenegård Norr.
Dessutom medverkar Hilda Granbom, Theodora Källqvist, Filippa Persson och Eline Bäckman i diverse roller.

Föreställningen spelas: 2 juli – 15 augusti 2021.
Onsdag – fredag kl. 19.00
Lördag kl. 13.00 och 18.00 (Obs! matinéer från och med 10 juli)
Söndag kl. 15.00
Priser: Ordinarie 400 kr, Stadravänner 340 kr, Ungdom 190 kr (upp till 19 år)
Biljetter: nortic.se, Nora turistbyrå 0587-81120, Hällefors bokhandel 070-208 22 02, Stadras Foajén 0587-311 305, www.stadrateater.se

För mer information kontakta konstnärlige ledaren Magnus Wetterholm eller producent Renate den Hartog.
I början av juni lägger vi ut repetitionsbilder. Följ Stadra Teater även på Facebook och Instagram.

För publikens säkerhet kommer vi
Hålla säkra avstånd vid entréer. Teatern förfogar över tre ingångar som när så är påkallat alla kan nyttjas
Tillhandahålla handsprit och för dem som så önskar ansiktsmask
Ha ett maxantal om 50 personer (vår salong kan som mest rymma 150 personer)
Platsens karaktär tillåter mycket eget utrymme och gott om plats såväl inomhus som utomhus

Kommentarerna är avstängda