News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Premiär för Folkets Trädgård

Premiär för Folkets Trädgård

2020-07-04
Sommarens aktiviteter i Folkets Trädgård har startat. Först tog Kopparbergarn en promenad genom centrum.

Där det en gång varit dagcentral och det en längre tid suttit gråpapper för fönstren hängde nu vackra och färgrika teckningar som eleverna vid förskolan Ladan ritat.

Det var Ljusnarsbergs Konstförening som tagit initiativet och satt upp dem.

Vandringen fortsatte till f.d. affären.

Där inne hängde gamla skolplanscher från Ställdalens skola.

Det blev en stunds nostalgiupplevelse. De är välritade och mycket informativa.

I en monter låg skolböcker och skrivböcker från förr. När Åsa Hedberg flyttade in i sitt hus i Hörken hittade hon dem i en väska. Att se med vilken noggrannhet orden var skrivna var en påminnelse om ämnet välskrivning. Alla bokstäverna var exakt lika höga och mycket välformade.

En målarbok visade att det gällde att inte vara snabbt färdig utan noggrann.

Så gick vi till slutmålet för dagen, Folkets Trädgård.
Förmiddagens regn upphörde och solen värmde skönt.

Det har gått 1½ månad sedan Kopparbergarn delgavs tankar och ideer om trädgårdens utformning och nu fick vi uppleva att se den fullbordad.

Då fanns det också tankar på att skapa en mötesplats för upplevelser och folkbildning. Idag var Folkuniversitets representant Annika Ivehult på plats.
Nu hade man nått dagen då ett gediget sommarprogram för Folkets Trädgård startade. Under juli och augusti finns det nästa alla torsdagar, fredagar och lördagar någon aktivitet i trädgården. Torsdagar mellan 10 -12 heter en programpunkt boule och bullar. Det är Ställdalens PRO som håller i den. Bullarna och kaffet tar man med sig.

Patrik Hedberg från Örebro var första gästen. Han är proffesionell graffitimålare.
Patrik är med i en grupp som heter Konstbunkern. ett kulturkollektiv. De fick NA:s kulturpris 2018.
I Tybble finns en konstvägg som målas med graffitti. Där brukar Patrik ha kurser i målning liknande den som han höll i Ställdalen idag. Det tar ungefär 7-14 år med handledning för att bli en bra graffitimålare Han berättade att en graffitimålare tar en bild av sin målning. Sedan är det fritt fram för någon annan att måla över.
Patriks nästa stora jobb är att måla graffitti på en vägg som är 14×4 meter i Göteborg. Det gör han tillsammans med gode vännen Petter Nilsson.
För att få tunna eller tjockare linjer byter man munstycken. Proffsen som Patrik, köper speciella sprayburkar från Tyskland. Sprayen luktade nästa inte något mot vad den gjorde förr. Nu finns det också vattenbaserad färg som kan användas av barn.

När det var dags att börja hade 16 intresserade kommit.

Först gav Patrik en kort instruktion varefter det blev dags för övrig att greppa färgburkarna.

Några hade provat tidigare och hade bra teknik medan andra målade för första gången.

Åldrarna varierade.

Fantasin var det inget fel på och det växte fram färggranna och vackra mönster på de vitmålade klåtterplanken.

Vilken härlig början på sommaraktiviteter i Ställdalen.

Kopparbergarn fick en kort pratstund med Folkuniversitets representant Annika Ivehult om fortsatt samarbete mellan dem, Naturstudieklubben och Fotoklubben.

Folkuniversitet hade förmedlat kontakt med dagens föredragshållare Per Angelstam. När han skulle börja kom det en riktig regnskur så det gjorde att parasoll och tak fick monteras.


Men solen återkom och det gjorde att publiken stannade kvar.
Per Angelstam är professor vid SLU Skogsmästarskola.
Han börjde med att fråga publiken vad de ville att han skulle prata om. Han föreslog tre ämnen men publiken enades om skogen.

En karta över Bergslagen visade var bergsbruket påverkat skogen. Hyttorna behövde mycket kol så kolmilorna låg tätt. Det var mycket skog som avverkades för att hålla dem igång.

Det går att se skogen i tre perspektiv. Först den lilla delen som man visuellt kan se. Så kommer landskapet som finns runt omkring och man har delvis under uppsikt. Till sist kommer naturen i sin helhet. Idag kan man lättare ha övergripande kunskap om hur landskapet ser ut med hjälp av bl.a. satelliter och drönare.

Den vitryggiga hackspetten fick illustrera vad som händer när det försvinner för mycket av gammelskogen. När skogen börjar försvinna minskar populationen sakta och allt eftersom möjligheten att hitta gamla träd för fodersök och bohålor blir kurvan för minskning allt brantare.

Publiken fick också en liten inblick i hur det är att vara forskare. Det är inget jobb som man sitter ensam på sin kammare och utför. Per var verksam i många grupper över hela världen.
Man bollar teorier och ideer mellan sig och för därmed forskningen framåt.
Det var en mycket nöjd publik som gav Per en varm applåd efter föreläsningen.

Kopparbergarn lämnade trädgården med insikten att det kommer att bli en aktiv sommar i Ställdalen. Folkets Trädgård är öppen för alla när som helst. Har man inte tillgång till programmet kan man hitta det på nätet under rubriken ”Folkets Trädgård”.
Anmälan om deltagande skall ske dagen innan man vill besöka något arrangemang på mail: folketstradgardstelldalen@gmail.com eller sms till 0732-603042 . Detta för att följa restriktionerna med 50 personer samlade på en plats och därmed hålla avstånden lättare.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda