News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Patrik Helbo

Patrick kryddade sig till
seger och sommarjobb!

Patrick Helbo gick segrande ur matlagningstävlingen på Kyrkbacksskolan.
Den segern gav Patrick glädje, berömmelse och sommarjobb!
Patrick applåderas inte minst av Rose Marie Lindström, hem- och konsumentkunskapslärare, på Kyrkbacksskolan i Kopparberg. Det är hon som initierat matlagningstävlingen bland 9:orna på skolan

-Kryddpepparen…den gjorde susen, säger Patrick när han glad och mycket nöjd avslöjar vad som låg bakom hans seger i 2025 års i matlagningstävling på skolan.

Bakom segern ligger också ett stort matintresse och en uppväxt med bland annat god och vällagad mat.

– Min mamma är verkligen en mästerkock. Jag siktade på att försöka nå hennes nivå i den här tävlingen.

Det lyckades Patrick uppenbarligen med. När ”skolsegern” var klar blev det ett besök i Ljusnarsbergs Centralkök. Även där gjorde han fina avtryck bland stekpannor, grytor, slevar och gafflar.

– Jag blev erbjuden sommarjobb! säger en synnerligen glad Patrick som efter sommaren börjar plugga teknik på Hitachigymnasiet i Ludvika.

Högst medvetna val

Om de har ett personalmatsalkök och en vaken personalchef på den skolan kan det kanske bli lite extrainkomster även där.

Kycklingfärs ingick i Patricks vinnande tävlingsbidrag. Bakom det ligger ett högst medvetet val.

-J ag tänkte först på någon rätt med fläsk/griskött, men det kan en del inte äta av religiösa skäl. Till slut valde jag kyckling eftersom det är lite ”snällare mot miljön” än nötkött. Dessutom tycker jag själv att kyckling är gott!

Men det som är mest ”gottigottgott” för Patrick är Pasta Carbonara.

I den svåra konsten att laga mat (god) handlar mycket om kryddningen.

-Jag kryddar mycket på gehör men kryddpepparn är en viktig krydda! säger Patrick.


– Den – kryddepparen – är tyvärr en bortglömd krydda idag, säger Rose Marie Lindström som leder eleverna in i grytornas värld på Kyrkbacksskolan.

Goda lektionstimmar

En lektion i hemkunskap varar i 2,5 timmar men under den tiden är eleverna på topp hela tiden.

– De flesta eleverna tycker att det här ämnet är både roligt och intressant. Dessutom blir slutresultatet oftast gott: rykande färska bullar och ibland en lagom ”rinnig” kladdkaka.

Däremellan serveras bland annat både kunskaper i hushållsekonomi samt tvätt och städning.


Det är tredje året nu som Rose Marie ordnat mattävlingen på skolan. Den handlar mycket om ”miljö- och klimatpåverkan”.

-Inspiration till den här mattävlingen fick jag bland annat från FNs agenda 2030 som ju handlar om hur vi ska minska vår påverkan på miljön.

Kyrkbacksskolan är den enda skolan här i länet med den här intressanta och spännande typen av mattävling.

-Det vore onekligen roligt om fler skolor i länet tog upp den på schemat. Då kan vi ju ha en länskolmatlagningstävlingsfinal. Vi var på väg att få igång det för några år sedan. Men så kom det här med covid. Nu kanske det kan bli dags att ta upp ”länsspåret” igen, sägr Rose Marie med ett stort och varmt leende.

Positiv är hon.

Humor har hon.

Eller vad sägs om hennes initiativ till en tävling som heter ”Resterkocken”.

– Eleverna får helt enkelt till uppgift att göra en ny god maträtt av matrester, säger Rose Marie som bestämt hävdar att kreativitet är ett viktigt inslag i utövandet av hem- och konsumentkunskap.

Mer fakta om matlagningstävlingen på Kyrbacksskolan och Patriks vinnande meny hittar du längre ner i Joachim Tadells fina reportage om ”Kyrbacksskolans matlagningstävlin!”

Text och bilder: Arne Wikström
Layout: Erik Karlsson

 

Kommentera

Du kan använda dessa HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.