Påskvandring i Ljusnarsbergs kyrka.
2018-03-29
Dymmelonsdagen avslutas med en Påskvandring i Ljusnarsbergs kyrka.
Det var första gången i Ljusnarsbergs Församling som det arrangerades. Samtalsgruppen Pärlorna, hade kommit med uppslaget och genomfört det. Pärlorna träffas på onsdagarna i Församlingshemmet dit alla är välkomna.
Vandringen började i Mariakapellet. Kyrkoherde Carina Särnqvist läste om den första påsken.
Mjuk musik låg i bakgrunden. En finstämd stillhet fyllde lyssnarna och lämnade vardagen utanför kyrkporten.
Vandringen som följde var anpassad så alla kunde deltaga. I tystnad började besökarna vandra till de olika stationerna, 11 st, som alla skulle få dem att tänka och reflektera över påskens budskap. Carina Särnqvist hade valt lämpliga texter ur Bibeln och även textunderlag till vandrarnas egna reflektioner.
Vid en station påmindes vandrarna om hur Jesus föråddes. Där fick man sedan själv tänka över om man någon gång själv blivit förådd eller lurad.
I en skål fanns mynt. Ett av dem skulle man bära med sig på den fortsatta vandringen.
Vandrarna fick också delta i Jesus sista måltid med sina lärjungar genom att, vid en station, doppa bröd i en skål med vin.
Inger Hilding läser och begrundar texten om sista måltiden.
Att tända ett ljus, tänka och minnas var också med på vandringen. Här tänder Helena Ylitalo, Pärlorna, ett ljus för sina tankar.
Jesu möte med Pontius Pilatus var temat på ett annat stopp. Därifrån fick man ta med sig en törnekrona.
Vid en av de sista stationerna fick man lägga ifrån sig det mynt och törnekronan man bar på. I handen fanns också en sten som man hämtat vid en station som skulle få vandraren att tänka på om man själv förått eller svikit någon.
Kristina Bäck, Pärlorna, ser till att var sak har sin plats.
Vid nästa sista stationen stod en vas med påskliljor. Det påminde om kvinnorna som väntade vid Jesu grav. Påskliljan är en påminnelse om livets återvändande och den vår som är på väg.
Vid sista stationen satte man påskliljan i en vas. Det symboliserade livets vatten och dopet.
Så var vandringen över. En stunds stillhet i en bänk kändes behövligt efter alla intryck man fått. På en kort sträcka hade vandraren fått uppleva hela Påskens budskap. Kopparbergarn hoppas att detta blir en tradition i Ljusnarsbergs Församling.
Så var det dags att gå ut i kvällssolen och njuta av Ljusnarsbergs kyrka från utsidan.
Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell