News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Parfymfria veckan

Parfymfria veckan

15-10-27
parfym

Den här veckan, vecka 44, har fått namnet Parfymfria veckan, eftersom man vill påminna alla om att det finns människor som inte tål starka dofter. Nästan alla produkter vi använder för att hålla oss rena och fräscha innehåller parfymer av olika slag. Egentligen är det till nackdel för oss alla. Vi har en doft i håret, en annan under armarna, en tredje på kroppen osv. Dessutom tar vi på oss en extra doft, som vi tycker mycket om i form av parfym eller eau-de-toalett. Visst skulle det räcka med en….!? Blanddofterna blir aldrig riktigt vad vi tänkt oss.

På allmänna platser som skolor och sjukhus t.ex uppmanas vi att inte ta på oss några parfymerade produkter. Alldeles för många människor har allergier av olika slag och kemiska produkter som parfymer tillhör en av dem. Visst vore det ganska lätt för oss, att begränsa oss till den där extra lilla doften vi vill ha på oss och låta resten vara parfymfritt. Då vore det också lättare att kunna vara utan, när vi behöver för andras skull. Vi skulle kunna sköta vår hygien utan några extra inköp av parfymfria sorter.

– Men det här schampot är så kanon! säger du kanske. Valde vi parfymfritt, skulle marknaden ganska snart ha mängder av olika märken utan parfym. Se bara på tvätt- och sköljmedel. Nästan alla har ett parfymfritt alternativ. Och det kommer allt flera på olika områden. Det är efterfrågan som styr, bara vi ser till att inte låta marknaden styra oss.

Astma- och allergiföreningen har ett projekt ”En skola för ALLA”! och Kyrkbackskolan gör ett mycket hårt jobb med att försöka få skolan parfymfri, men vi skulle alla kunna köra projektet ”Ett samhälle för alla”.

– Jag har inga aktiviteter själv under v. 44, säger Anna-Lena Didic´ i Astma- och allergiföreningen här i Ljusnarsberg. Men alla som besöker vår föreningslokal under v. 45 kommer att få en provförpackning med parfymfritt tvättmedel.  V. 44 är en parfymfri vecka i samarbete med Astma- och Allergiförbunden i Norden, fortsätter hon och skickar med en affisch, som ni kan se här. Parfymfria-veckan.

Text: Inger Aftonljus

 

 

Kommentarerna är avstängda