News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Parfymfria veckan slut

Parfymfria veckan slut

16-11-17
IMG_8581

I söndags hade Astma- och allergi föreningen Bergslagen en utställning på klacken.

IMG_8582

Representanter var Anna-Lena Didic’ med sonen Rickard.

IMG_8584

Föreningen hade satt upp affischer och även lagt ut produkter i omklädningsrummen. Den bjöd också på gratis bad för de som kom dit upp.

IMG_8585

I samband med med det kom Fredrik Kjellgren, som tillsammans med sina barn bodde där i sin husvagn. De kommer annars från Frövi.

Text och foto: Sture Ekmark

——————————————–

Som vi skrev tidigare, så var förra veckan ”Parfymfria veckan”, men fastän den är slut, så innebär det inte alls, att alla plötsligt tål de starka dofter, som parfym och vissa krämer innebär. Det är faktiskt en tredjedel av befolkningen, som säger sig ha svårigheter med doftkänslighet. Det yttrar sig som astmaliknande symtom, eller som de man har, när man har KOL eller allergi. Det kan också innebära att man helt enkelt får en envis hosta. Drygt 6 % uppfyller kriterierna för diagnos.

Det är klart förståeligt, att doftöverkänslighet är begränsande vad gäller besök på biografer, konserter, teatrar eller andra sammanhang, där människor vill vara lite uppklädda och dofta ”gott”. Vem vill sätta igång och hosta ihållande under ett föredrag eller en konsert? Även de med lätta besvär drar sig för att kanske störa. Och för dem som drabbas mest, är sådana tillställningar bara att glömma.

Som tur är, börjar det finnas allt fler parfymfria produkter på marknaden. Parfymfria tvätt- och sköljmedel är omtyckta inte bara för att de är doftfria, utan också för att allt fler känner av parfymernas benägenhet att ge klåda. Schampo och balsam likaså, men fortfarande håller reklamen om ”fyllighet”, ”glans”, ”mjukhet” eller andra positiva egenskaper sitt grepp om kunderna.

Red Inger Aftonljus

 

Kommentarerna är avstängda