News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

På gång i elljusspåret

På gång i elljusspåret

14-10-16
_DSC9283

Vilka är det som kommer här? Pensionärer på promenad? Tanter med stavar i händerna? Nej, det är mycket seriös träning av ett gäng skidåkare i Ställbergs IK. Än har vi ju ingen snö, men kroppen måste hållas igång året runt om man ska komma någon vart i skidspåret. Gänget har träffats den här kvällen vid sin klubbstuga vid Klacken, där de också sköter spåren vintertid. Nu är de här och tränar stavgång i spåret.

Ställbergs IK är en förening från 1948 och hade tidigare många olika grenar på sin agenda. Numera är bara skidåkningen kvar och man har ca 150 medlemmar. Långt ifrån alla är aktiva, men under sommaren har de som haft möjlihet åkt en hel del rullskidor.

– Det har nog blivit en 90 mil, säger Karl-Alfred Falk, som är en av de riktigt aktiva. Han har startat i Vasaloppet sex gånger och också åkt cykelvasan.

Per Ragnarsson, är en riktig veteran som har åkt Vasaloppet 24 gånger och är med och tränar under kvällen.

_DSC9277

Det här gänget har redan tagit sig runt ett par-tre gånger och nu är de klara för en ny vända. Det är en fördel med ljus i spåret, men vissa lampor har slocknat och man undrar varför. Kanske har en fas lagt av, för det är bara vissa lampor i raden, som inte lyser.

– Vi kommer att hålla på ett tag, säger Karl-Alfred och vi skulle gärna se att det var fler, som var med och tränade. Vi skulle verkligen uppskatta att ha fler barn och ungdomar med i klubben. Kunde vi få med föräldrar, skulle vi nog också få med barnen.

Vi konstaterar att längdskidåkning ökar bland åkarna, samtidigt som utförsåkningen har en liten tillbakagång. Problemet är väl att kunna valla och framför allt att skaffa skidor. Kopparbergarns medarbetare kollar i sitt minne och funderar över hur stor chans man har att skaffa utrustning på bytesmarknaden. I synnerhet för växande barn brukar det vara en mycket lämplig utväg. Klubben ordnar ju också Barnens Vasalopp en gång om året och har ”prova på”-verksamhet bakom Servicehuset.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda