News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Oväsen är inte bra, men väsen är bra

Oväsen är inte bra, men väsen är bra

2024-06-03

Oväsen är inte bra, men väsen är bra. Det är en helt väsensskild upplevelse att jämföra det ena med det andra.


Åk och finn vägen mot Finngruvorna för att sedan svänga. Hur då?
– Jo, sväng höger vid skylten PIPARTORP, sa Louise ”Lalla” Fyrner.  Undertecknad är inbjuden på Sagovandring i Pipartorp.


”Lalla” sa att hennes förfäder kom hit år 1648. Elva generationer tillbaka. Så även för Totto Carlsson som bor här. Denna loftgång är inte så gammal. Uppfördes på 1960-talet av olika byggnader. Välkommen till Öppna förskolan Fröet, sa Sofia Bergman. Samling under trädet för ett gruppfoto.


Dags för terminsavslutning för Fröet i åldern 0 – 5 år. Här är det de små som tagit plats i skuggan. Totalt med vuxna var det 33 personer.


Under ekars djupa grönska är det inte. Det är den stora stiliga lönnen som ger behaglig skugga innan alla får spring i benen. När fotot var taget for de upp som om de var getingstuckna.


Sofia Bergman har delat in den stora gruppen. Namn för namn läste hon upp. Vi har fått följa med på en sagovandring där vi fått höra om väsen som Gräs Greger, Nicke Stålrassel, Valle Vattenmonstret, Gull Vira och den elake Svarte mannen. Vad kan dessa väsen hitta på för bus månntro? Ett frö av sanning förhoppningsvis.


På led utefter muren för att komma till nästa väsen. Inget oväsen här. Alla var tysta som muren.


En bilbild. Volvo är latin och betyder ”jag rullar”. Vad den heter i detta skick framgick icke. Borde kanske hamna högt upp på nästa bild.


Nicke Stålrassel har här dragit ihop en hel hop skrot.


Båtfärder i hängrännor. Här gäller det att hänga med, tycks Sofia Bergman tänka. Grabben längst ner pekar ut färdriktningen. Det var ett antal olika uppdrag och uppgifter för den yngre generationen denna fina dag. Dags för den äldste att dra sig hemåt.


På grusvägen innan asfalten står ett antal stolpar om det kan vara till någon ledning. Jo, som vanligt är ledningen högst upp. Det är nog tur det.

Fröet är ett samarbete av Ljusnarsbergs kommun, Region Örebro län och Svenska kyrkan.

Foto och text: Bo Kempegård

Kommentarerna är avstängda