News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Öppet hus på Bergsgården

Öppet hus på Bergsgården

15-05.08

DSCN2705

I onsdags bjöd Bergsgården in till öppet hus för alla som ville se sig om i lokalerna och få veta mera om verksamheten med de ensamkommande flyktingbarnen. Redan ute på gården var det liv och rörelse. Eva Dahlbom tog emot oss och andra gäster och guidade oss vidare.

DSCN2700

Bergsgårdens kock och ”alldeles egna” trubadur, Jimmy Gustavsson, hade riggat upp sin utrustning och underhöll både boende och gäster medan

DSCN2702

många av ungdomarna själva var inbegripna i en wolleymatch.

DSCN2703

Några andra grillade korv till alla som ville ha. Det fanns också en tipspromenad, där besökarna kunde testa sina kunskaper om de länder flyktingbarnen kommer ifrån.

Även inne i huset bjöds på förtäring i form av snittar med fruktdryck och fika med kaffebröd.

DSCN2697

Vid fikat träffade vi Marie Arenvang, som arbetar på Bergsgården, och Birgitta Nilsson, som var på besök, liksom vi. Birgitta är också engagerad i verksamheten med flyktingbarnen på så sätt att hon är god man.

Marie Arenvang berättade att det för närvarande är cirka femton barn och ungdomar som man har ansvaret för. Några bor på själva Bergsgården och några i så kallade träningslägenheter i annexet. Där får de pröva på att under ledning klara av sånt som har med eget boende att göra, innan det är dags att ta steget fullt ut och bo i egen lägenhet på riktigt i Kopparberg eller Ställdalen.

-Men vi har fortfarande ansvaret för ungdomarna en tid, säger Marie, och även om de ska klara sig själva, så gör vi naturligtvis stickbesök ibland. Tonåringar är ju alltid tonåringar, men eftersom de inte bär med sig någon alkoholkultur från sina hemländer, är de oftast mindre stökiga i samband med festande och sånt.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda