News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Opera på Skäret dubblerar – sätter upp Don Carlo och Kärleksdrycken 2018

Opera på Skäret dubblerar – sätter upp Don Carlo och Kärleksdrycken 2018

17-11-23
sten2

Opera på Skäret expanderar. I samband med femtonårsjubiléet 2018 inleder Sveriges ledande sommaropera en satsning på två operaverk per säsong. Parallellt med Verdis storverk Don Carlo spelas nästa sommar Donizettis komiska opera Kärleksdrycken.
– Vårt långsiktiga mål är att spela mer opera för en större publik och nu tar vi det första steget i den riktningen. Med ett breddat utbud vill vi ge fler operaälskare, både i Sverige och utomlands, en god anledning att besöka Opera på Skäret, säger Sten Niclasson, operachef.

Don Carlo spelas på Stora scenen tolv gånger från 28 juli till 26 augusti. Kärleksdrycken spelas tio gånger på Lilla scenen från 14 juli till 24 augusti.

alexander

– Don Carlo och Kärleksdrycken är en perfekt kombination för den som vill se två helt olika föreställningar och få två helt olika upplevelser. Don Carlo är en stort anlagd så kallad Grand opera i tre akter, med fler solister än vanligt, större kör och stora krav på scenografin. Kärleksdrycken är i sin sprudlande lättsamhet den raka motsatsen, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Opera på Skäret introducerar varje år internationellt etablerade solister från hela världen för den svenska publiken. Genom åren har solister från tjugotalet länder medverkat i Opera på Skärets sommaropera. Sångarna som medverkar nästa sommar presenteras i början av 2018. I slutet av november arrangerar Opera på Skäret auditions, dit över 130 sångare från hela världen hittills anmält sig för att provsjunga för rollerna i Don Carlo och Kärleksdrycken.

relton

Redan nu står det klart att William Relton från Storbritannien ansvarar för regin i Don Carlo

balke

och att Michael Balke från Tyskland blir dirigent. Bägge har tidigare bidragit till kritikerrosade uppsättningar på Opera på Skäret, Relton som regissör i Otello 2014 och Balke som dirigent i Den flygande holländaren 2016, då han ledde Svenska Kammarorkestern.

Sommaren 2018 är det femtonde året som Opera på Skäret erbjuder opera av internationell klass på den unika spelplatsen vid Ljusnarens strand i Bergslagen. På platsen där tidigare ett sågverk inrymdes har sedan 2004 många av operalitteraturens största verk spelats, med internationella solister i alla uppsättningar. Uppsättningarna har de senaste åren setts av i genomsnitt 8 000 personer och sommaroperan har sedan starten 2004 lockat nästan 100 000 besökare. Inklusive mindre konsertarrangemang innebär nästa sommars program en publikkapacitet på drygt 12 000 personer.

– Den senaste treårsperioden har vi sett en trettioprocentig ökning av publiken. Med ett bredare utbud hoppas vi de närmaste åren på en fortsatt liknande utveckling, säger Sten Niclasson.

Don Carlo blir det femte verket av Verdi som spelas på Opera på Skäret efter Rigoletto 2006, Aida 2007, Otello 2014 och La Traviata 2015. Kärleksdrycken är den andra operan av Donizetti, efter Lucía di Lammermoor 2012. Bägge operorna spelas på italienska och textas till svenska.

Biljettförsäljningen startar i början av 2018.
Mer information och komplett spelprogram: www.operapaskaret.se.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Sten Niclasson, operachef. Tel: 070-890 15 02. E-post: sten.niclasson@operapaskaret.se.
Alexander Niclasson, konstnärlig ledare. Tel: 073-516 61 23. E-post: alexander@operapaskaret.se.
Jens Frejrud, pressansvarig. Tel: 070-669 66 05. E-post: jens.frejrud@operapaskaret.se.

Opera på Skäret drivs av Kulturcentrum Ljusnarsberg, en ideell stiftelse vars mål är att driva en internationell operafestival på Skäret samt att medverka till utvecklingen av kommunens och regionens kulturliv. Opera på Skäret samarbetar med Ljusnarsbergs kommun, Örebro kommun, Region Örebro län, Länsmusiken, Länsteatern och Musikhögskolan i Örebro samt Bergslagens sparbanksstiftelse. Projektet stöds också av privata finansiärer som The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Pressrelease Opera på Skäret
Foto: Andreas Hylthén

Kommentarerna är avstängda