News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Omvänd gymnasiemässa 2016

Omvänd gymnasiemässa 2016

2016-11-18
_DSC1671

Även i år arrangerades en så kallad omvänd gymnasiemässa i Kyrkbackskolan och denna gång kunde eleverna träffa företrädare för näringsliv och utbildare i cafeterian och aulan.
I cafeterian fanns lokala företag representerade, liksom Ljusnarsbergs Kommun, Ljusnarsbergs Församling och Polisen och sjukvården.

_DSC1644

För övrigt möttes besökarna redan i entrén av en grupp från bryggeriet, som förutom information också bjöd på cider, alkoholfri förstås. Bryggeriet är ju kommunens största företag med anställda inom många olika yrkesgrupper.

_DSC1652

Inne i aulan fanns information om olika utbildningsvägar. Lindeskolan fanns förstås på plats, och restaurang- och livsmedelsprogrammet fick en hel del uppmärksamhet från eleverna, beror det månne på alla matlagningsprogram på tv.

_DSC1662

Tre tjejer lyssnar intresserat på kockarna, och Felicia (i mitten) tycker att det verkar vara en rolig utbildning. Embla (till höger) lutar mer åt att bli undersköterska, medan Hogge fortfarande inte har en aning om vad hon ska välja.

_DSC1657

Annars vittnar både elever och personal om att intresset för teknik verkar öka, både bland flickor och pojkar. Elliot vill utbilda sig inom området el och Gokhan kan också tänka sig något inom teknik och natur.

_DSC1667

Eleverna var väl förberedda med frågor som utformats både i grupp och individuellt, och Sherin och Rania ville veta om det går att få sommar- eller praktikjobb att få via kommunen.

_DSC1669

Rania ville inte vara med på ett foto, men Jameel och Abdulaziz poserar villigt tillsammans med Sherin.

_DSC1672

Det rådde en glad och trevlig stämning och entusiastiska elever hade mycket att diskutera även sinsemellan.

_DSC1676

Till sist pratade vi lite med SO-läraren Ronnie Edwardsson och studie och yrkesvalsvägledaren Anna Olofsson som tillsammans med Linnea Cederborg, också hon SYO, planerat genomförandet av mässan.
De såg lite trötta ut, men också glada över att årets upplaga blev ett lyckat arrangemang, med många deltagande företag och stor entusiasm bland eleverna. Den omvända gymnasiemässan vänder sig ju i första hand till åttor och nior, berättade Ronnie, men på förmiddagen fick också de yngre eleverna tillfälle att ta del av vad som visades, och det var mycket uppskattat.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda