News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Olycklig kärlek på Opera på Skäret

Olycklig kärlek på Opera på Skäret

17-03-04
OPS_MB_startslide_

Vem är Madama Butterfly? Jo, nog har du väl hört namnet och kanske vet du också, att det är en opera av Puccini. I sommar kommer operan att spelas på Opera på Skäret och Kopparbergarn har träffat flera av de personer, som är involverade i uppsättningen.

_DSC1993

Träffen var i landshövdingen Maria Larssons residens och hon tog emot med öppna armar.

– Tänk att detta är möjligt! inledde hon och fortsätter att tala om hur fantastiskt det är, att ha Opera på Skäret alldeles i närheten och att kunna gå och se de operor och konserter som genomförs där. Hon hälsade alla välkomna och där fanns uppställda flera både film- och bildkameror från pressen.

_DSC2002

Sten Niclasson berättade, att detta är den 14:e säsongen och refererade handlingen i operan lite kort. Han presenterade också Sven Östberg, som står för scenografin. Alla, som varit på Opera på Skärets föreställningar, har ju kunnat se hans snillrika lösningar på scenens uppbyggnad. Den här gången kommer regin att skötas av Leslie Swackhamer, en prisbelönt regissör från USA, som regisserat Madama Butterfly på operan i San Fransisco och flera andra stora scener.

Sten berättade, att hon är hedrad och förtjust över att få komma till Opera på Skäret och den speciella atmosfär man möter där. Det blir ett säreget möte enligt Sven Östberg. Aldrig har hon arbetat i liknande miljö. Scenen är liten och att allt som byggs upp där blir smått i jämförelse med platser hon arbetat på tidigare, men det hindrar inte att hon ser fram emot Sverigevistelsen. Hon är helt enkelt överlycklig.

_DSC2004

Vidare presenterade Sten Bengt-Åke Lundin, en pianist som haft framträdanden i många olika länder och som funnits med i många av Opera på Skärets olika produktioner.

_DSC2007

Anna-Carin Niclasson är operasångerska och har sjungit  många olika roller. På Opera på Skäret har hon varit producent sedan 2008. Redan idag, lördag, kommer repetitionerna igång med kören.

Årets operasommar kommer att ha stark internationell prägel. Regissör och kostymör från USA, två irländare i huvudrollerna och en amerikan i en tredje. Mera intressant är att världen har hittat Opera på Skäret, så att även publiken blir internationell. Hela grupper kommer även från USA.

Audition för Madama Buttefly skedde i Stockholm. Man hyrde stora Filadelfiakyrkan där och så samlades solister, musiker och teatermänniskor från olika delar av världen.

DSC2029-650x537

Så vad handlar Operan Madama Butterfly om? Geishan Cio-Cio San i Nagasaki, spelad av irländskan Celine Byrne, träffar amerikanen Pinkerton, Aaron Cawley, och de blir förälskade. Efter att Cio-Cio San konverterat till kristendomen gifter de sig ”på japanska”. Cio-Cio San tar äktenskapet på allvar, medan Pinkerton ser det som ett äventyr och tänker skaffa sig en amerikansk hustru, något som han också gör.

När han sedermera återvänder, har han sin hustru med sig och får då veta, att han här har en liten son. Vad som sedan händer får operan själv avslöja. På bilden syns Aaron i den sista arian i operan. Han kunde verkligen förmedla den desperation och förtvivlan Pinkerton måste ha känt inför mötet med Cio-Cio San och vad han utsatt henne för.

Aaron Cawley berättade, att det hänt, att publiken buat. Inte åt honom förstås, men åt Pinkerton, den falske amerikanen, som lovat trohet men som inte hållit sitt löfte.

Det handlar alltså om kärlek och kulturkrockar och är en mycket rörande historia, som drabbar hjärtat. Sten Niclasson var övertygad om, att man under föreställningen kommer att få se både en och flera tårar hos publiken.

_DSC1989

Kopparbergarns reportrar fick också en liten stund med Aaron Cawely. Han berättade att han är irländare och att det är fantastiskt trevligt att få vara med i den här föreställningen. Annars arbetar han nu i Tyskland och är engagerad för titelrollen i Samson och Delilah. Aaron tycks vara en människa som inte förhäver sig. Istället verkade han nästan blyg, trots att han är en så storslagen tenor. Han behöver inte vara blygsam.  He’s great!

_DSC2033

Kopparbergan träffade också Claes Nelander projectmanager från Örebro. Hans idé är att arbeta fram strategiska planer för större svenska företag och nu har han tillsammans med Handelskammaren varit med och ordnat ett företagsevent på Opera på Skäret 24/8, där det blir både information, mingel, fika och Madama Butterfly.

Annars spelas Madama Butterfly tolv gånger mellan 29/7 och 27/8. Mer information finns på Opera på Skärets hemsida.

 

Kommentarerna är avstängda