News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nytt nummer av Kopparbygden

Kopparbygden 2022

2022-04-07

Hembygdsföreningens årsskrift Kopparbygden är nu klar och har skickas ut till medlemmarna under de närmaste dagarna. 

I årets utgåva kan du läsa om den stora Vårfloden som drabbade oss år 1977. Det var första veckan i maj som snösmältningen satte fart och vattenmassorna orsakade stora förödelser på många håll.

Var låg egentligen Krokfors? Var stod den stora skorstenen som var synlig över hela Kopparberg. Ett kartöverlägg ger svaret på frågan. Där ser man också övriga byggnader i Krokforsområdet och deras placering i verkligheten.

Kommer ni ihåg Gösta Albinsson? Han som inventerade alla gamla torpruiner i hela kommunen. Här berättas om hans stora arbete med att dokumentera de övergivna bosättningarna och även en del exempel hämtade från norra kommundelen.

Bergslagets platser var områden som ansågs tillhöra Bergslaget och därför undantogs från den storskiftesförrättning som gjordes åren 1796-1799. Platserna visas med hjälp av en del gamla kartor.

I årets upplaga finns också en resebeskrivning med hotellbekymmer från järnvägens första år. Vi får också följa med på en guidad tur genom Bångbro Jernverk år 1897.

Smedjebruket i Stjärnfors var i slutet på 1800-talet en stor arbetsplats. Hur det gick till vid räckhamrarna berättar Adolf Boström och Ebba Olivecrona.

En översikt av Ljusnarsbergs skolväsen och dess utveckling under åren ingår också i årets Kopparbygden.

Årets utgåva är på 40 sidor och innehåller 75 bilder

Kopparbygden finns nu att köpa hos Sven Larsson, Radio & TV som välvilligt hjälper Hembygdsföreningen med försäljningen. Om du som är medlem inte fått Kopparbygden hör av dig till oss.

Hälsn

Håkan M

Kommentarerna är avstängda