News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nytt år med SFK

Årets första träff i SFK

16-01-13

thyra

Ställdalens Fotoklubb har startat årets verksamhet. På mötet den 7 januari ägnades en stor del av tiden till att förbereda deltagandet i den länsomfattande tävlingen Närke Bergslagsfoto, som i år arrangeras av Askersunds Fotoklubb.

Lightroom (00.jpg and 114 others)

Förra året, då Lindesberg svarade för värdskapet, var Thomas Johansson enda deltagaren från Ställdalens FK, men då han belade flera fina placeringar var åtminstone en del av äran räddad.
Kanske var det Thomas framgångar som nu lockade fler deltagare än förra året, eller så finns det andra skäl, men i år kommer Ställdalens Fotoklubb att representeras av ytterligare ett par personer. Icke tävlande klubbkamrater hjälpte till att välja ut de bästa bidragen.

Björn1

Närke Bergslagsfoto är en anrik tävling med hög klass på prisbelönta bilder, så många av de aktuella bilderna sållades bort redan vid inlämningen.

Gunnar

Vilka krav kan man ställa på en bra bild? – Den frågan har tyvärr inga entydiga svar, men rent generellt kan man säga att den på ett eller annat sätt ska ”sticka ut” så att betraktaren engageras på något vis. Många vinnarbilder är ”vackra” att se på, men inte nödvändigtvis, och smaken är ju som bekant delad, vilket blir särskilt tydligt i de fall som tävlingsresultatet bygger på en enda domares bedömning.

Bengt-

En del topplacerade bilder kräver dyrbar specialutrustning, till exempel extrema och knivskarpa närbilder av småkryp eller skygga och sällsynta djur.

Inger

Bilder av exotiska platser, människor och miljöer återfinns också ofta i detta sammanhang. Andra kan vara vardagssituationer, påpassligt ”knäppta” med kompaktkamera eller mobiltelefon.
Det finns också oskrivna regler, och brott mot dem minskar vinnarchanserna i hög grad. ”Fotografera inte andras konst!” så lyder till exempel en av dem, och en annan nedvärderar bilder av djur i fångenskap, men det finns alltid undantag.

Märta

Tekniken är naturligtvis också viktig, även fast vi hobbyfotografer inte längre behöver låsa in oss i badrummet, släcka ljuset och blaska med olika vätskor för att framkalla negativ och påsiktsbilder medan vi drömde om ett eget mörkrum och alla de grejer som hörde till.
Numera kan vi ju se den färdiga bilden redan i kameran eller mobilen, och skulle vi vilja förändra något, så är det ”enkelt” fixat i datorn. Och sen är det bara att lägga ut den på instagram, facebook eller annan lämplig plats på Internet, och invänta ”gilla”-markeringarna.

Annika

Många fotoklubbar har på senare år tappat medlemmar, och kanske har den förändrade tekniken haft sin betydelse, liksom de förändrade umgängesformerna – man ”ses” över nätet.
Men ändå är det nog i första hand den kamratliga samvaron som är kärnan i verksamheten när det gäller Ställdalens Fotoklubb. Den vill man inte gärna missa, och det finns alltid plats för fler. Välkommen till nästa möte, som är den andra februari klockan 18:00 i Bruksgården, Ställdalen.

Text: Björn Öringbäck

Bilder: Fotoklubbens Arkiv

Kommentarerna är avstängda