News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nyrenoverade museum öppnar på nytt i Kopparberg!

Nyrenoverade museum öppnar på nytt i Kopparberg!

2022-07-07

Under den två år långa pandemin har Hembygdsföreningen i Kopparberg inte tagit det lugnt på sofflocket. Istället har pengar sökts, museerna har renoverats, ett nytt textilmuseum har öppnats och en film har producerats!
Filmen om museerna i Kopparberg släpptes på sociala medier för några veckor sedan. Ni kan se filmen genom att klicka på denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=GNl5z8aXQow&t=747s
När ni tittar på filmen, så leds ni genom Kopparbergs historia av en fantastisk berättarröst. Det är en röst som skulle passa in i vilken dokumentär som helst! Tyvärr avslöjar inte filmen vem berättarrösten tillhör. Men Kopparbergarn kan avslöja att rösten tillhör Madeleine Cronström! Under helgens ”Kulturglimtar” så kunde man höra henne berätta om kläder och tyger i ”Majas lilla historiska klädutställning” som det nya museet, på Laxbrogatan 7 heter. Förutom kläder, kan man finna andra textilier såsom broderade dukar, ett draperi från 1700-talet och även möbler från 1700- och 1800-talen. 

Madeleine Cronström berättar om textilierna i det nya museet.

Den 13 juli 1857 hände något märkligt i Kopparberg. Det var inte så märkligt just då, men det som hände blev en historia som har gett upphov till både böcker och filmer.
Den gula treskillingen, alltså ett frimärke som skulle ha varit grönt, men istället var gult, poststämplades i Kopparberg. Detta frimärke är idag ett av världens dyraste och mest omtalade frimärke. Om man vill veta mer om denna historia och få en minnesstämpel på ett vykort, så välkomna till postmuseet på treskillingdagen den 13 juli.
Postmuseet kommer troligen ha öppet vid fler tillfällen under sommaren. Men närmast kommer det vara öppet i dagarna tre, den 12-14 juli.

Foto: Bo Kempegård

Text: Anna-Lena Didic´

Kommentarerna är avstängda