News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nyfiken på Hjalmar Bergman

Nyfiken på Hjalmar Bergman

18-04-03 Pressmeddelande
Nyfiken_vt2018_NY

Det våras på Stadra Teater! På Nora bibliotek presenterar vi en förförisk och väldoftande vårbukett för nyfiken publik och låter Hjalmar Bergmans värld få blomma!

Sedan några år tillbaka har Stadra Teater med föreläsningsserien Nyfiken på skapat en egen liten apriltradition – kvällar då vi får så tankefrön och där vi odlar en ökad nyfikenheten kring sommarens begivenhet på Stadra Teater. Lusten finns att ge publiken vidgade vyer, bjuda på oväntade och underhållande möten och låta kvällarna vara en frisk källåder att inspireras av. Inför sommarens uppsättning, Agneta Pleijels dramatisering av Hjalmar Bermans roman Flickan i frack, så heter självklart årets kvällar NYFIKEN PÅ HJALMAR BERGMAN. Vi gör dessa samtal i samarbete med Nora bibliotek och ABF. Först ut på plan är Anders Linder, därefter följer vår andra kväll med några illustra medlemmar från Hjalmar Bergmanssamfundet – Arne Johnsson, Sten Wistrand och Pär Bäckman och så avslutar i senare delen av april med Agneta Pleijel som får bli vårt avslutningsfyrverkeri.

4 APRIL

Anders Linder. Det här är vi glada för, att vi lyckas locka hit Anders Linder, artist, musiker, tv-personlighet och skådespelare som är så välkänd bland annat för många barn, en man som varit med om mycket under åren. Minns ni Ville, Valle och Viktor på tv? Det var Anders Linder i egen hög person som spelade Valle. Anders tar oss med på en omtumlande resa kring hans far, den store Bergmankännaren – Erik Hjalmar Linder, som var uppvuxen i Örebro. Det kommer även bli ytterst givande egna reflektioner av Anders om hans egen tolkning och syn på Bergmans liv och gestalter. Som extra plus i kanten så har han lovat att ta med saxofonen också!

18 APRIL

Poeten Arne Johnsson, Sten Wistrand som är knuten till Örebro Universitet och lindesbergsprofilen Pär Bäckman, det är tre vittra herrar som har roat sig med att fördjupa sig i Bergmans tid i Bergslagen och om de berättelser där Bergman hämtar sin inspiration av Bergslagen. Förutom det fiktiva Wadköping så finns i författarens böcker en stark dragning till Bergslagen, till märkliga gestalter från denna del av regionen, och till en mylla fylld av färg. Den första tiden i äktenskapet med Stina Bergman tillbringades i Lindesberg. Bergman nämner Carlsson på Stadra på ett ställe och han var väl bevandrad med denna trakt. Det här blir en kväll då ni får veta saker ni minst anande.

25 APRIL

En kväll med Agneta Pleijel. Sommarens dramatiker torde inte behöva någon närmare presentation. Senast är hon uppmärksammad med Svenska Akademiens stora nordiska pris, nominerad till Sveriges Radios romanpris och Nordiska Rådets litteraturpris. Vi är mäkta glada och stolta att denna författare och dramatiker för tredje gången har skrivit direkt för Stadra Teater. Pleijel kommer att bland annat att tala om sin skrivprocess med denna pjäs, samt lyfta fram Hjalmar Bergmans många starka kvinnoporträtt. Som sidekick medverkar Magnus Wetterholm.

Alla föreläsningar hålls på Nora bibliotek kl 18.30 respektive datum. Biljetter kan bokas på nortic.se eller hos Teaterfoajén i Nora: 0587 311305, info@stadrateater.se

 

Kommentarerna är avstängda