News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nu är den på plats

Nu är den på plats

2022-09-04
Den 16 juni publicerade Kopparbergarn en artikel om en bildväv som hade börjat växa fram vid Ställbergs Gruva.
I lördags var den plats och avtäcktes vid en högtidlig ceremoni.

Kopparbergarn fick ett kort samtal med Vega Määttä Siltberg och Miriam Parkman innan besökarna fick avnjuta resultat av Studio Supersjus väv.
Studio Supersju består av 6 stycken textilkonstnärer som började arbeta tillsammans sedan 2016. De har egna ateljeer men ibland samarbetar de om att tillverka större konstverk.
Sommaren 2021 tillbringade de några veckor vid Ställbergs Gruva för att känna in miljön och se platsen där verket skulle hänga. Det resulterade i dova färger som grönt och brunt representerande skogen och gruvan. Ett orange flöde representerar alla besökare som förväntansfullt passerar foajen för att besöka en föreställning. Det symboliserar också flödet av gruvarbetarnas arbete nere i gruvan. Textilen blir en mjuk kontrast till de murade och robusta byggnader som utgör den gamla gruvmiljön.
Under vintern 2021-2022 skissade var och en av de sex sina ideer. Så småningom enades man om mönstret som idag skall presenteras i färdigt skick. I juni monterades två vävstolarna upp och arbetet började. De två färdiga vävarna monterades ihop som blev det slutligaresultatet. Miriam berättade att det här sättet att arbeta hade gett en annorlunda upplevelse. När de arbetar i sina egna ateljeer så är det strikt arbetsdag mellan kl. 7-16 som gäller. I gruvans matsal blev arbetsdagarna längre. Tiden blev oväsentlig. Man inspirerade varandra under det att väven växte fram.


Dags för invigning. Bubbel delades ut.

Veine Barton, en av ägarna till Ställbergs Gruva, hälsade välkommen.

Studio Supersju gav en bakgrundsbeskrivning och förklarade hur de hade tänkt inför uppdraget.

Så föll täckelset och ett sus gick genom publiken innan applåden bröt ut.
Väven som är 127×229 cm lyste upp den grå betongväggen. Dess placering får ljus från fönster som är placerade ut mot gruvbackens grusplan. Där kommer den att hänga i fortsättningen till glädje för alla besökare.


I stället för blommor fick Studio Supersju välja bland vackra borrkärnor som Carl-Oscar hade i en skål. De vissnar inte efter några dagar.

Vega Määttä Siltberg, Arianne E Funk, Ia Centerhall, Miriam Parkman, Siri Pettersson och Mirjam Hemström, tillsammans Studio Supersju, framför väven som lyfter foajen vid Ställbergs Gruva och ger en mjuk känsla i kontrast till betongen.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

Kommentarerna är avstängda