News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nostalgi i Ställdalen

Nostalgi i Ställdalen

2016-07-20

I lördags bjöd Ställdalens Byalag till hemvändardag för utvandrande ställdalsbor.

DSCN2781_650px-1

Många hade hörsammat inbjudan och det blev några timmar med många ”minns du”.
Släkter och familjer passade på att uppdater vad som hänt sedan sist.
Det blev också en chans för oss inflyttade att lära mycket om hur det varit i Ställdalen förr.
Mycket är förändrat på bara de sista 60-70 åren.

DSCN2790_650px-1

Kopparbergarn fick lära sig mycket av Kurt Forslöv som numera bor i Ludvika. Kurt är uppväxt vid sjön Björkens norra strand. Han kom ihåg de stora kasernerna där var och en beboddes av fyra familjer, några med många barn. Det fanns alltid lekkamrater. När han blev äldre och fick moped kommer han ihåg bensinpumpen vid Frykholms där tvåtaktsbränslet fick blandas förhand med en pump. Då låg Frykholms mellan järnvägarna. När nya centrum byggdes i början på 50-talet flyttade affären dit och Birgit Jansson ”Kemikka” flyttade in. Tyvärr brann den affären och även hon flyttade in i centrum. Då fanns också tobaksaffär, kafe, bibliotek, post och bank så servicen var heltäckande. Lite om Kemikka, namnet fick på grund av att hon drev kemikalieaffär. Trots vad som såg ut som en väldig röra i affären visste hon precis var sakerna låg. Missade hon någon gång sade hon att varorna fanns på station och att man fick komma tillbaka dagen därpå. Då fick hon lite tid att tänka efter var hon skulle leta.
Ja, Kopparbergarns skribent fick en lektion i Ställdalen historia. Väldigt roligt eftersom jag nyinflyttad. Har bara bott här i 24 år.
Men hemvändarna fick uppleva att det sannerligen inte är en sovande byggd.
Nu har vi fått Handlarn som servar oss så vi klara vardagen med matvaror. Det finns en frisör och snart öppnar pizzerian efter en total ombyggnad

DSCN2780_650px-1

Det finns också ett mycket aktivt föreningsliv däribland Ställdalens Byalag. Föreningens ordförande Bengan Andersson passade på att sälja lotter för att bättre på föreningens kassa.
Det finns också många som håller på med hantverk.

DSCN2778_650px-1

Siv Varnberg sålde egenhändigt målad keramik.

DSCN2779_650px-1

Bland alstren fanns ansiktet på en indiankvinna. Det säregna med henne var att det såg ut som om hon vände på huvudet och följde de passerande med blicken.

DSCN2788_650px-1

Inne i en lokal hade PRO lottförsäljning och Ställdalens Handtryckeri försäljning av tryckta bruksvaror i linne och bomull.

DSCN2786_650px-1

Det såldes av Dennis rökta fisk.

DSCN2782_650px-1

Gullabergarn underhöll med musik

DSCN2783_650px-1

Men det som alla samlades vid långa  stunder var bord och stolar utanför Byalagets lokal. Inne på byalaget kunde man köpa kaffe och hembakat mycket gott bröd. Började det suga lite mer i magen fanns det också varm korv. För barnens del. fanns en fiskdam.
Det blev en trevlig dag för gammal och ung. Vi som var där lyfter på hatten för Byalagets inititiv.

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda