News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Nell fick stipendium under professionellt träningspass

Nell fick stipendium under professionellt träningspass

19-05-08

Som ni säkert läst, intervjuade Kopparbergarn Nell Lönnström om hennes intresse för ishockey och möjlighet, att få vara med i TV-pucken. Igår fick hon Kopparbergarns ungdoms- och utvecklinsstipendium under ett riktigt professionellt träningspass på Olofsvallen, då tillslagsspecialisten Eija Feodoroff kom och instruerade om tillslag och skott.

Tjejerna samlades i klubblokalen och småpratade innan träningen kom igång. Ebba och Maja kom först. Laget är det äldsta flicklaget och är alla ca 15 år, spelar i 11-mannalag och är 15 stycken. Ledarna säger med tydlighet, att det är ”världens bästa tjejlag” och då menar de inte bara, att de är duktiga spelare, utan först och främst fantastiskt trevliga och socialt kompetenta tjejer.

Så kom då Eija, en glad och intensiv person, som tränat både allsvenskan och landslaget. Hon har en diger lista på insatser. Mest har hon jobbat hemma i Sverige, men även internationellet. Med individer, klubblag, landslag, med Jordan “Henriks son” Larsson , med en av världens bästa damspelare Lotta Schelin – och tusentals andra. På klubbnivå jobbade hon i fyra år med Örebro SK:s herrar. Hon har sedan barnsben bott i Sverige, men hon är född i Enare i finska Lappland.

Nu ställde hon en fråga till var och en av tjejerna: ”Vad är din svårighet?” och de svarade och berättade om att det var svårt att skjuta, slå långa bollar, behålla bollen, passa, bli stressad när man har bollen och mycket annat.  Som målvakt menar Eija, att det inte alls alltid är bra, att skjuta långt ut på plan. Någon i motståndarlaget finns där och så har man skapat försvarsspel igen. Då är det bättre, att passa till en av de egna. Annat är bara teknik och det tänker hon just nu träna dem i. Har man svårt att träffa målet, ska man starta nära och skjuta medan man successivt flyttar sig bakåt – utåt.

Hon ömmar särskilt för små lag och säger, att hon bygger från spelarnas svårigheter, inte från sitt eget kunnande.

Så drar de ut på planen med stora kassar bollar och börjar en uppvärmningsrunda. 

Innan själva teknikträningen börjar, samlas de och Nell får sin utmärkelse. Alla tjejerna ler och hejar och applåderar.

Motiveringen är denna: 

”Nell är en stor idrottstalang, framför allt inom ishockey, men också inom fotboll och andra sporter. Trots sin ungdom satsar hon målmedvetet på en karriär som hockeyspelare.

De delas upp i tvålag och skjuter till varandra.

Sedan kan Eija visa både placering, precision och fotvinklar och tjejerna lyssnar och lär.

Text Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda