News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Naturvårdsbränning i Nittälvsdalen

Naturvårdsbränning i Nittälvsdalen

2022-06-29

I september kommer ett av Sveriges största Naturreservat att invigas, Nittälvens reservat.

Det börjar i Dalarnas län och slutar där Nittälven rinner ut i sjön Ljusnaren. Länsstyrelsen har satsat mycket för att få det så tillgängligt som möjligt för alla.

Vid Kolbron finns huvudingången till reservatet.

 

Det finns möjligthet att ta sig till en fin grillplats med bord och bänkar även om rullstolen är ett nödvändigt fortskaffningsmedel. Ett stort vindskydd för dem som vill sova någon natt i tystnaden.

En handikapptoalett finns på platsen.

För att reservatet skall förändras så lite som möjligt måste det skötas på rätt sätt. Ett av åtgärderna är att naturvårdsbränna. Nu har bränts 100 ha från Dansarbacken och söderut på västra sidan av älven.

Syftet är att gynna brandberoende växter, djur och småkryp samt bevara naturtyper och den ekologiska mångfalden.

Dagen efter bränningen träffade vi Johan Falck som är eldansvarig och planerar bränningen samt Kristoffer ”Lotorparn” Ohlsson, pumpansvarig.

Johan är egen företagare. När det är dags för bränning ringer han ihop ett arbetslag bestående av

egna företagare inom skogs- och naturbrancherna.

Står man med en röjsåg nedför en höjd som skall röjas är det inte svårt beslut att lägga sågen åt sidan och ansluta sig till Johan säger Kristoffer.

Att naturvårdsbränna är att hela tiden vara på sin vakt och veta hur man skall agera.

En gran kan bli till en fackla och då måste man reagera snabbt så inte gnistregnet går åt fel håll.

Nere vid Nitälven finns två pumpar en vid eldningens början och en vid slutet. Det hade dragits ut slang efter vägen till Dansarbacken. En vägsträcka på drygt 1 km. På varje sladdvinda är det 25 m slang. Ett räkneexempel till läsarna, hur många vindor fick de linda av för att nå fram?

Nittälven meandrar sig fram och en av eldarna kunde konstatera att gick man efter älvkanten var det nästan 2 km till Dansarbacken.

Röken från branden når långt. Någon hade ringt SOS från Gravendal och varit orolig för skogsbrand. Efter att SOS hade ringt Johan och undrat om det var lukten från naturvårdsbränningen som kunde vara orsaken kunde de ringa tillbaka och lugna uppringaren.

Nu är det bara 2 veckors vakt för att inte elden skall blossa upp. Sex man går skift dygnet runt.

Kopparbergarn lämnar nu platsen så att Johan och Kristoffer får äta frukost som lagas över öppen eld. Det blir havregrynsgröt.

Kopparbergarn får tillstånd att fortsätta mot Dansarbacken. Visst såg det lite surrealistiskt ut med den svart marken och svedda träden men man vet att de vackra tallarna bara mår bra av bränningen. Små eldhärdar lever i marken.

Framme vid Dansarbacken kunde vi konstatera att nu kan även den som är beroende av rullator besöka grillplatsen. Det var en frodig grönska på ängen för Ställdalens Naturstudieklubb att ta hand om den 6 augusti. Alla är välkomna att hjälpa till även om man inte är medlem i klubben.

Vid Klosstjärn kunde vi konstatera att Nattviolen blommade.

En utfärd i vår närmiljö är över för den här gången. Det är lika fascinerande varje gång att få ha möjlighet att möta naturen som finns runt oss var vi än bor på landsbygden.

Text: Thyra Lundell Foto Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda