News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Naturliga tatueringar

Naturliga tatueringar

17-05-13
”Men hur ser du ut människa?” är ett gammalt uttryck, som man kanske funderar över, när man ser sig i spegeln. Att se snygg ut har ju alltid varit viktigt för de flesta, men nog börjar utseendet vara allt viktigare numer och det räcker inte att bara se snygg ut, utan man ska ”sticka ut” som det heter.

jessica

Jessika Olsson, en tjej på 28 bast, hade en dröm om att kunna bli tatuerare och har nu varit det i åtta år. Hon kommer ursprungligen från Västerås, men efter en tid i Malmö, hittade hon kärleken i Kopparberg, dit hennes pappa flyttade. Här bor hon alltså och har två barn, 3 och 5 år gamla, och jobbar också som personlig assistent.

Här i Kopparberg började Jessica som lärling på Frank o Tanjas Tattoo och Textilart, som Kopparbergarn skrev om redan 2012 och sedan har hon specialiserat sig på permanent makeup. Det är en tatueringskonst, som verkligen slagit igenom och som ökar ordentligt. Jessica började första februari och är fullbokad till juni. Kunderna kommer, förutom närområdet, från Västerås, Örebro, Borlänge m. fl orter.

– Reklam för mig gör jag på Facebook, säger Jessica. Det räcker just nu. Men jag har vidareutbildning på gång. Just nu gör jag ögonbryn, men jag ska fortsätta med eyeliner och läppar. Jag räknar med att vara klar med eyeliner-utbildningen i oktober.

_DSC2410

I stolen hos Jessica sitter Amelie Samuelsson och väntar på, att bedövningen ska verka. Dels har hon fått Supernumb, en kräm, som bedövar och dels kan hon få 2-minuters-droppar.

– Jag köper det från min leverantör och det är bra tycker jag, säger Jessica. Det finns andra medel, men inte lika bra.

Vi frågar Amelie, som är från Hällefors, varför hon vill tatuera sina ögonbryn och får veta, att hon plockat sönder dem, så de ser väldigt tråkiga ut. Nu ska hon dessutom åka på semester och då vill hon kunna bada utan att de påmålade ögonbrynen försvinner.

_DSC2415

Så sätter proceduren igång. Jessica arbetar manuellt och använder ett litet verktyg, som ser ut som en skalpell, men som har flera små nålar i spetsen. Så spänner eller särar hon på skinnet och drar små, små streck som fylls med färg. Det skrapar lite och Amelie ryser till en aning, när hon hör det, men sedan slappnar hon av helt.

Linjalen i pannan visar exakt var ögonbrynen ska ha sin högsta punkt och var de ska börja och sluta. Det här är ett precisionsarbete och av och till torkar Jessica av överskottsfärgen och kollar resultatet.  Så fortsätter hon och går varv efter varv med att bygga upp formen.

– Jag går 4-5 varv, säger hon. Efter första besöket så kommer man tillbaka efter 4-6 veckor och fyller i. Därefter fyller man i ca var 1-2 år, det är individuellt. Det är en semi-permanent tatuering vilket betyder att om man inte fyller i alls så försvinner den efter ett par år, den bleknar och försvinner. Jag använder svenska färger, som passar naturligt till ansikte och hår i övrigt.

Hon berättar också, att det inte bara är tjejer och kvinnor utan också killar och män, som vill ha hjälp med ögonbrynen.

– Många killar tycker att de har ”ledsna” ögonbryn och vill höja dem, säger Jessica.

_DSC2422

Sedan får Amelie sitta upp i stolen och Jessica lägger den sista touchen på sitt arbete. Det har tagit 1½ timma och än är det inte riktigt färdigt, kanske för att vi i Kopparbergarn varit med och pratat. Det är alldeles tokiga arbetsställningar och det påpekar vi.

– Jodå, säger Jessica, jag känner av det och får hjälp med akupunktur i ryggen. Men jag har bara en konsultation per dag och det räcker, eftersom jag har dels ett annat jobb och dels är tvåbarnsmamma.

_DSC2446

När det är klart, tar vi en bild och Amelie är väldigt nyfiken på hur det ser ut. Det är lite som ”Gör om mig” på TV:s  Go’kväll och nu väntar hon spänt på att få ta sig en titt i spegeln.

_DSC2428

Det ser snyggt ut! Jessica har följt det egna ögonbrynets form och fått det att verka helt naturligt.

före

efter

Här finns resultatet i närbild, så som Jessica har tagit bilder efter att allt var färdigt. Amelie har fått en lite lugnande salva och ska fortsätta smörja 3 ggr per dag hemma en tid.

– Du får använda tops eller riktigt rena händer, manar Jessica.

Själv har hon bytt handskar varje gång hon tagit i något annat, som inte varit inplastat och berättar, att hon är med i Sveriges registrerade tatuerare. Där gäller absolut 18-årsgräns för tatuering och det hjälper inte, att någon förälder är med och godkänner. I andra fall säger ju föräldrabalken något annat. Det kostar 3500kr och då ingår återbesöket. Därefter fyller man i var 1-2 år till ett ifyllnadspris på 1000kr.

Så lämnar Kopparbergarn Walking Art Salong på Riksstigen 1 där Jessica målat och donat för att få en ren och säker miljö för sitt arbete och vi önskar henne Lycka till!

Jessicas Facebooksida

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda