News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

När telefonen krånglar

När telefonen krånglar

2018-12-11

 
Bild från PC för Alla

Alla har väl varit med om att en telefon kan krångla av en eller annan orsak. Förr i världen, när koppartrådarna hängde som knippen i luften mellan långa rader av stolpar, kunde det till exempel hända att ett träd blåste omkull och rev ner ledningarna. Som en följd av detta kunde man bli utan telefonförbindelse några dagar innan felet blev åtgärdat.
Senare samlade man trådarna i kablar, som grävdes ner i marken, men även om fallande träd inte längre utgjorde något större problem för teletrafiken, så kunde ibland någon kabel slitas av i samband med ett grävningsarbete.
När nu koppartrådsnätet efter hand plockas bort, så kan varken stormar eller grävmaskinister orsaka telefonstopp längre, och det är ju i och för sig bra, men å andra sidan är det ju ingalunda problemfritt med mobiltelefoni heller.
I somras till exempel, slog åskan ut ”vår” mast för några dagar och vi hade varken telefoni eller internet innan felet var åtgärdat.

Men fel kan ju också uppstå ännu mer lokalt, det vill säga i den egna mobilen, och det är just vad jag nyligen fått känna på.
Det började med att samtal ibland inte kunde kopplas fram till mig, eller att ett pågående samtal plötsligt bröts och mobilen gjorde en omstart. Det hände också att ett samtal visserligen hade kopplats fram, men ingen signal talade om för mig att jag borde svara, och så dök det i stället upp ett meddelande om ”missat samtal”.
Problemen fortsatte, tills mobilen en dag”ballade ur” totalt. Det visade sig att den bröt för omstart, började om, bröt för omstart osv och fortsatte så tills jag plockade ur batteriet.
Jag provade förstås med att sätta i batteriet igen och ladda det fullt, innan jag startade upp mobilen, med samma resultat som tidigare.
Efter en hastig koll på internet hade jag fått flera tips, som alla sa ”byt batteri”
Lyckligtvis har hustru Inger en likadan mobil som min, så vi gjorde ett test som utföll så här:
Min telefon plus Ingers batteri – allt fungerade helt OK.
Ingers telefon plus mitt batteri – omstart, omstart, omstart…
Resultat: Beställde nytt batteri, som kom i brevlådan nästa dag.


Bild från PC för Alla

Kostnad 208 kr inklusive frakt i stället för kostnaden för en ny ”medelklassmobil” Någon värstingdito behöver jag inte. Det räcker med att jag kan ringa, SMS-a, söka på internet, betala räkningar och swisha, samt läsa tidningar på den.

Jo, förresten, jag använder mobilen till att fotografera med också, men tar aldrig selfies och det beror inte bara på att selfielinsen är alldeles smutsig.
Sens moral:
Ha inte för bråttom att byta mobil. Den gamla börjar kanske fungera som tidigare om den får ett nytt batteri. Och nöjer man sig med ett batteri från en lågpristillverkare kan man komma betydligt billigare undan – för stunden. Men tänk på att man aldrig får bättre än vad man betalar för. Lågprisbatteriet behöver förmodligen laddas oftare, och är kanske helt slut efter bara ett par år. Men då är det kanske ändå dags att byta upp sig till något nyare.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda