News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Musikern John Björklund

Musikern John Björklund

15-09-11
John-Bjorklunds-begravning-002

Musikern John Björklunds begravningsgudstjänst hölls i Ljusnarsbergs Kyrka torsdagen den 10:e september.
Det blev en stark musikupplevelse för de närvarande i den fullsatta kyrkan. Boris Gudmundsson var officiant och fann tillfälle att beskriva John Björklunds mångåriga och intensiva musikgärning inom kammarmusiken både i hela Bergslagen och bl.a. i Uppsala. Hela gudstjänsten inramades av musik, som John Björklund själv valt ut och som gav en strålande vacker bild av hans musikvärld, som ett arv att ta vara på.

Det började med Mozarts, ”Prästernas marsch” ur Trollflöjten för klarinett, fagott och horn.

John-Bjorklunds-begravning-022

John Björklund spelade själv fagott och det instrumentet spelades här av Tomas Sahlberg, bl.a. ”En liten vaggvisa” av Stig Hartman och av John Björklund själv ”Evig Sommar”.

Orkester och harpa från Bergslagens Kammarsymfoniker framförde den 3:e satsen ur Sjostakovitj 5:e Symfoni, vilket nästan tog andan ur församlingen.

Till sist klingade ett Gemshorn med ”Den signade dag” efter Finn Karin och Henry Ragnarsson spelade. Vid orgeln satt Anders Inge och följde stilla vårt långa avskedstagande av den ännu nästan aktive musikern John Björklund, som fortsätter att verka genom hustrun Ulla Björklund, redan nu på lördag med en konsert av Blåskvintetten Sonus som hålles i Församlingshemmet kl. 16.00.

John-Bjorklunds-begravning-014

Tack John för all underbar musik, som vi har fått höra tack vare ditt engagemang och arbete med Ljusnarsbergs Kammarmusikförening.

Text och foto: Monika Käller

Kommentarerna är avstängda