News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Musik i försommartid

Musik i försommartid.

2017-06-13

På söndagen bjöds det på ”Musik i försommartid” i Hörkens kyrka. Underrubriken var från Folkvisa till Klezmermusik. Klezmermusik är judisk festmusik.

IMG_3950_650px-1

Viveka Sjödell hade satt samman en fin mix av olika musik.

IMG_3945.650px

Hörkens och Ljusarsbergs kyrkokör bildade stommen i programmet. Ljusnarsbergarna är lite bortskämda när det gäller körmusik tack vare denna välsjungande kör.

IMG_3982_650px-2

Gästartister var Helena Norin, fiol och Maria Noring, klarinett och blockflöjt. De visade upp stor skicklighet och spelglädje.
Programmet började med att kören sjöng Den blomstertid nu kommer som följdes av God afton, en svensk folkvisa. Livets morgon framfördes också av kören. Fram mellan bugande björkar som Alf Hambe skrivit texten och F. Pärsson musik till.

IMG_3965_650px-1

Så var det dags för körens sjungande musiker att ta ton. De framförde två låtar av Knut Nolervik. Bolackarpolketten och Flickan från Åse nedlagda kalkbruk.
En gotländsk begravningspolska, Idag skall Martin i jorden, fodrade en förklaring av Viveka. Fortsättning är nämligen, ställ fram de dukade borden till fröjd och glädje. Kanske inte riktig det man sätter i samband med en begravning. Viveka tolkade texten som så att begravningar var ett sätt att få klä sig fin och umgås med andra människor. För en stund kunde man lägga vardagen åt sidan. Även idag samlas begravningsgästerna efter akten i kyrkan för att på ett trevligt sätt få minnas den avlidne och återgå till vardagen.

IMG_3977_650px-2

Ida Blomqvist sjöng först visa med sin gotländska dialekt. Det var nog inte många åhörare som förstod men det är ett sätt att förstå hur visan lät i sitt ursprung. Körens version var mer lättförstådd.
De fortsatte med Den sköna sommartid som är en dansk folkvisa. Högt över skyar var den första Klezmermusiken som sjöngs av kören.

IMG_3981_650px-2

Helena och Maria framförde två musikstycken nämligen Franska Valsen och Polska från Skog.

IMG_3988_650px-1

En kort andakt ledd av Lennart Eriksson följde. Den inramades av psalmerna 200 och 192.
Garden of Eden spelades av Helena och Maria.
Visorna En sång i natten , Till natten det lider och Byssan Lull framfördes av kören som därefter nynnande bytte plats med Helena och Maria. De spelade Shalom Aleichem. Kombinationen fiol och klarinett var perfekt att framför Klezmermusik med.
Nu avslutade kören med att sjunga I denna ljuva sommartid på ett lite annorlunda sätt.
Varm och lång applåd avslutade konserten.
Så gick åhörarna ut i den lite regniga försommarkvällen. Den vackra grönskan utanför Hörkens kyrka visade att rubriken på kvällens konsert var mycket aktuell.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda