News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Musik i Bergslagen

Musik i Bergslagen

14-07-09
Nu är det sommar och musiken flödar i kyrkorna vissa kvällar.

140708-031
Tomas Sahlberg presenterar programmet

Till de riktigt ambitiösa arrangörerna hör Västanfors-Västervåla församling i Fagersta som varje tisdag erbjuder musik av hög kvalitet och så var det i tisdags. Andra kyrkor har sina musikaftnar andra dagar, som t ex i Ludvika Ulrika kyrka på onsdagar och på torsdagar i Norrbärke kyrka.

På torsdagar kan man också välja Musik i sommarkväll i Hörkens kyrka. Och då kan man åka buss från centralorten Kopparberg till konsertkvällen i Hörken. I Västervåla är det alltid fullsatt, åtminstone när Bergslagens kammarsymfoniker står för programmet, som sedan brukar få en repris i de andra kyrkorna i veckan. Den avslutande konserten brukar hållas i Cassels konserthus i Grängesberg. I år är det jubileumskonsert lörd 12 juli eftersom orkestern fyller 40 år. Detta efter en lång resa sedan 1974 med mer än 600 framträdanden på olika platser runtom i Bergslagen och Sverige, men också på resor i Finland och Estland. Jubileumssolist på lördag är den välkända sopranen Gitta-Maria Sjöberg.

140708-039
Dirigenten Erik Jakobsson framför orkestern.

Årets dirigent är Erik Jakobsson, som i slutet på 70-talet var orkesterns konsertmästare en tid. Andra tidiga namn var Martin och Anders Inge, som båda sedan länge har flyttat från Fagersta till gamla hemtrakter i Dalarna. Martin som var Fagerstas förste musiklärare och samtidigt slöjdlärare är idag över 80, spelar inte längre. Sonen, violinisten Anders Inge spelar professionellt i Uppsala kammarorkester och är kyrkomusiker i Gagnef. Ludvikasonen Erik Jakobsson bor nu och verkar i Köpenhamn, men har också dirigerat på Opera på Skäret i närheten av Kopparberg. De håller sin lokala anknytning levande. Idag kommer de 60 deltagarna i den veckolånga orkesterkursen från hela mellansverige. I år bor man på Räfsnäs utanför Ludvika.

Själv har jag haft förmånen att medverka i arbetet inifrån ända sedan 1979, då kursen arrangerades i Kloten, på vägen mellan Fagersta och Kopparberg. Jag hade halkat in som på ett bananskal eftersom en fagottist föredrog kärleken i Danmark i stället för att stanna i Bergslagen och spela.
I år satt jag för andra året på bänken i Västervåla som lyssnare i den fullsatta kyrkan. I måndags hade det varit vaktombyte i orksterstyrelsen och altfiolisten Agneta Sonnebo-Ögren avtackades, synbarligen nöjd efter ett par intensiva år. Musikläraren och fagottisten i Fagersta Tomas Sahlberg steg på det vittberesta orkestertåget som ny ordförande. Vi kan därmed se fram mot en säker framtid för orkestern och dess roll i musiklivet.

140708-020
Den sällskapliga katten

På programmet i tisdags fanns idel toppar med musik av Brahms, Poulenc, Raff, Mendelsohn, Danielsson, Stenhammar och flera andra i olika ensembler.

140708-015
Balders brass underhåller till kaffet

Publiken fick njuta av en storartad under nästan två timmar, däremellan bjöds på fika i det vackra vädret.

Jag vill ändå nämna Elgars ”Sospiri” (suckar) för harpa och stråkar med Teri Lee Eriksson som harpsolist, och med Eva-Helena Morén från Ludvika som konsertmästare. Erik berättade att stycket skrevs fjorton dagar före första världskrigets utbrott. Då var det 1914, för 100 år sedan. Det var gripande! Enda synpunkten jag kan ha är att man gärna hade velat ha ett programblad och även kunna se vad som bjöds. Men totalt ett fantastiskt program!

Jag finns också på 0580-713 64
Text och foto: John Björklund

Kommentarerna är avstängda