News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Musik från nära och fjärran

Musik från nära och fjärran

15-08-11
spelmän

Vi har skrivit ett par artiklar om Hyttdreva i Hjulsjö, men hittills inte nämnt något om alla musikuppträdanden som framfördes under arrangemanget. I år utnyttjades flera scener med spännande namn som Anrikningen, Trotylen, Galleriet och Sleipner, och den musikaliska blandningen var inte mindre spännande. Här kan man verkligen tala om musik från nära och fjärran. Närområdet representerades av Bergslagernas Spelmansgille och av extremt lokalpatriotiska HjulsjöKUNTERA, som på söndagen avslutade årets Hyttdreva. De senare spelar bara nyskriven eller äldre musik som skapats i Hjulsjötrakten!

Thomas Lundkvist, ljudkonstnär och kompositör som spelar på alla instrument och lockar fram musik även ur andra föremål, är väl också känd av våra läsare.

Oswaldo Santos, en klassiskt skolad gitarrist från öriket São Tomé e Principe utanför Västafrika, skapade tillsammans med My Rådmark och PO Larsson ett gränsöverskridande möte av musik, poesi och glädje i kulturen.
Dan Andersson, jazz och blues, och afrikansk musik på bland annat hembyggd kora, varvades med finstämd poesi och balkanmusik med en enorm spelglädje och hejdlösa improvisationer som börjar kittlande i nästan ingenting och slutar med lite mer än allt.
Detta och mycket mera, tilldrog sig under de tre dagarna som Hyttdreva pågick och gav en klar mersmak inför nästa arrangemang i Södra Hyttan.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda