News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Möte mellan järn och garn

Möte mellan järn och garn

2022-06-15
Kopparbergarn fick möjlighet att möta Studio Supersju, en vävgrupp som under sommaren kommer att utföra ett vävt konstverk vid Ställbergs Gruva i Ställberg. Det kommer att bli stationärt i lokalerna.

Över en kopp kaffe med banankaka fick Kopparbergarn en inblick i hur man skapar konstverk i en vävstol.

Gruppen startade 2016 och består av

 
Siri Pettersson,                                                Vega Määttä Siltberg,

Miriam Parkman,                                                  Ia Centerhall.

De har börjat förbereda vävstolar genom att solva dem och hoppas komma igång med vävningen under dagen.
Med i gruppen finns också Mirjam Hemström och Arianna Funck som kommer att ansluta senare. Gruppens medlemmar har olika utbildningar bakom sig. Hantverkets Vänner, Textilhögskolan i Borås och Konstfack är grunden till deras konstnärliga arbete.
Gruppen besökte Ställbergs Gruva år 2021 och tog till sig platsen färger och miljön. De har hämta upp nyanser från bl.a. målningarna i matsalen men också miljön i gruvan och naturen runt den har inspirerat till konstverket. Alla fyra är eniga om att de hade förmånen att jobba i en helt unik miljö. De njöt av lugnet och möjligheten att gå ut i naturen samt friheten att jobba när och hur länge de själva ville. De hade hört om Göta Karlsson, en av de första kvinnorna i gruva, hur hon berättade om sitt jobb att sköta hissen. Det bäste med jobbet tyckte hon var att få tid att sticka och sy. Så det mjuka har funnits i gruvan tidigare.

De kommer att väva på två vävstolar. Vävarna kommer sedan att monteras samman till ett färdigt konstverk på 160×225 cm

Materialet är lin och ull. Tjockleken på garnet varierar mycket från tunnaste mohair till lin lindat med tjockt ullgarn.

Väven kommer att ge en tredimentionell upplevelse. Tekniken kallas Moorman.
Processen att ta fram underlaget har varit lång. Den började med att alla i gruppen tog fram sitt förslag. Dessa bakades samman till två skisser för att så småningom bli grunden till det färdiga konstverket.

I en monter i vävrummet kan man se skisserna till den färdiga väven. Mirian förklarade hur man tagit fram underlaget inför vävningen. Hon fick också skribenten att titta på Klys målningar på väggarna med andra ögon. Förr har jag sett det vardagliga slitet som utövas och sett de bekanta ansiktena.

Miriam visade på delar som var färgrika och som kommer att finnas i väven. Men även dova färger kommer att få sin plats.
Studio Supersju har tidigare haft utställningar. I ett vårdboende, Kornellen i Bettorp , Örebro finns vävnader som de tillverkat speciellt för det.
Nämnden för hemslöjdsfrågor och Kulturrådet stödjer projektet ekonomiskt vilket innebär att de anser att det kulturella värdet är högt.
Kopparbergarn ser fram emot att få följa vävarnas arbete tills i början på september då invigningen sker.

Carl-Oscar Sjögren, verksamhets- och konstnärlig ledare berättade att det är 100 år sedan gruvlaven invigdes. Tidigare hade det stått en lave i trä. För tio år sedan etablerade sig The non existent Center vid Ställbergs Gruvor. Flera fina kulturella upplevelser har erbjudits för olika smakriktningar.

Eric Sjögren, verksamhets- och konstnärlig ledare gav skribenten information om programmet på lördag.

Starten sker 17.00. Kl. 17.30 kommer medlemmarna i Studio Supersju visa och berätta om vävarna.

Kl. 19.30 spelar och sjunger den fransk-libanesiska artisten Stockholmsbaserade artisten Chamoon i foajen. Med sig för kvällen har Chamoon Josef Ask på gitarr och Filip Magnusson på fiol. Föranmälan fodras. Maila biljett@stallbergsgruva.se (namn och antal) Erik berättar också att det kom att bli ca 15 föreställningar under sommaren med bl.a Sara Parkman i en av dem. Besök Ställbergs Gruvors hemsida. Där finns information att hämta.

Nu lämnar Kopparbergarn Studio Supersju så de kan börja arbeta med garner och vävstolar.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda