News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Mot okänt mål

Mot okänt mål

15-03-20
limaresa1

När resekommitten i PRO-föreningarna ordnar resor vill många följa med, men att det skulle bli så många på torsdagens resa mot okänt mål, kunde de inte tro själva. I tidiga morgontimman stod förväntansfulla pensionärer och väntade.

DSCN2433

Den buss de tänkt ha, räckte inte till, utan man beställde en större. Reseledarna Leif Larsson, Sten Ove Karlsson och Bengt Andersson fanns redan på plats i bussen tillsammans med chauffören Christer Lindström, när passagerarna steg på i Kopparberg. Sedan plockades folk upp efter vägen ända till Grängesberg.

DSCN2438

Första stopp var i Fänforsen, där det bjöds på fika. Leif är en hejare på att hela tiden se till att alla får vad som bjuds.

DSCN2436

Och många var det. Kaffemuggarna räckte inte till, utan några fick engångsmuggar. Men kaffet och de smaskiga mackorna räckte väl till.

DSCN2439

Efter ytterligare en stunds resa, var bussen framme i Hulån mellan Dala-Järna och Vansbro. Där finns ett litet bageri, som heter Pyramidbageriet. Bageriet startades av en egyptier, Emad Bayoumy, som kom som hit som flykting för 20 år sedan, hittade kärleken och stannade. Han var murare och duktig att baka knäckebröd och snart ville grannarna köpa. Sen fortsatte det med affärerna runt omkring och nu lämnar 600 ton knäckebröd bakat i vedeldad ugn varje år det lilla samhället.

DSCN2440

Det var trångt i den lilla butiken, som tidigare varit Konsumbutik, men många ville köpa bröd med sig hem.

DSCN2443

Det fanns också bitar att provsmaka och brödet har olika kryddning och innehåll. Batanunbrödet har fått namn efter Emads hemby.

DSCN2445

Vid lunchtid kom resenärerna fram till det okända målet, som var Lima och Sixten Jernbergs museum. Där väntade en härlig lunchbuffé och nu smakade det verkligen gott.

DSCN2446

En filmskärm var nerdragen mitt i rummet och några undrade förstås vad som skulle bli. Men just då var maten det som intresserade mest.

DSCN2451 DSCN2450

Sedan vankades det tårta till kaffet. Och vilka tårtor! De gick åt som smör i solsken.

DSCN2452

Sken som solen gjorde också de duktiga tjejerna Sofie Losbjer och Tine Hell, vilka båda var ställets kockar och bagerskor.

DSCN2454

Efter mat och kaffe visades filmen om Sixten Jernberg. I många år låg en hel hög med filmer tagna vid olika tillfällen under Sixtens barndom, uppväxt och tid som aktiv skidåkare. Men han hade inte själv tagit sig tid att se dem. Så en dag togs de fram och journalisten Jens Lind gjorde tillsammans med SVT  en dokumentär om den store framgångsrike mannen.  Det här avsnittet i filmen handlar om avtäckningen av den staty som gjordes med honom som modell.

DSCN2455

Efter filmens slut fanns Sixtens bror Sven på plats och berättade och svarade på frågor.

DSCN2457

Sixten hade gärna velat se sitt museum och trots sjukdomar, besökte han platsen där bygget hade startats. Men han fick aldrig uppleva det färdigt. En stroke satte punkt för hans liv innan dess.

DSCN2447 DSCN2449

Museet var under utbyggnad, men pokaler fanns att skåda både i matsalen och nere i museet.

DSCN2458

Många minnen och tankar följde med när bussen startade resan tillbaka mot Ljusnarsberg, men ett par stopp blev det på vägen hem. I Malung fanns det chans både att handla skinnvaror och lösgodis. Säkert är att lösgodiset passade plånböckerna bättre, trots att det inte var precis lågpris.

Alla var nöjda med resan och har nog redan börjat fundera på kommande resor. Blir det Stockholm i slutet av april, eller trädgårdsresa i maj eller utflykt till Finngruvan med korvgrillning eller ……

Text och foto: Inger Aftonljus

 

Kommentarerna är avstängda