News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Möjlighet att gå vidare till ett nytt jobb

Möjlighet att gå vidare till nytt jobb

2022-11-08

Matchmake AB är ett helägt företag av ABF i Örebro län, som hjälper människor att långsiktigt hitta nytt arbete efter en ,för det mesta, lång arbetslöshet. Företaget har inget vinstsyfte det eventuella överskottet går tillbaka till verksamheten.

Arbetsförmedlingen har förändrat sitt arbetssätt och finns nu fysiskt bara på större orter. Den anlitar externa leverantörer för att utföra projekt som kan slussa människor ut ur arbetslöshet.

Ett av dessa är tjänsten ”Rusta och Matcha”. Det är här Matchmake och ABF kommer in.

Kopparbergarn har träffat Valon Pirraku som är verksamhetsledare för bolaget Matchmake i Örebro och som hjälper och stödjer här i Örebro

Matchmake tar sig an dem som varit arbetslösa i mer än 6 månader men det finns möjlighet att skrivas in i projektet efter kortare arbetslöshet. De vill ge den arbetslöse rätt verktyg för att komma tillbaka till ett nytt jobb eller utbildning.

Viktigt är att stärka självförtroendet efter lång frånvaro från arbetslivet. Matchmake har inte som mål att tjäna pengar utan hjälpa till att utveckla och lära personen något nytt. Många som idag går ut i längre arbetslöshet har inte skrivit något CV och/eller något personligt brev till arbetsgivare och behöver kunskap och stöd.

De får den hjälp de behöver av Valon. Han har alltid ha ett personligt möte. Det är viktigt för att bättre kunna leda rätt. Samhällsutbildning är en viktig del för att fungera i sociala sammanhang. Bara att få ett lånekort på biblioteket kan vara ett stort kliv till att självförtroendet ökar.

Valon och den sökande gör upp en plan för 3-4 veckor i taget med ett personligt möte i veckan. Under den tiden hinner man se vad som behövs för att gå vidare till ett nytt jobb. Målet är ett hitta en fast anställning, inte något tillfälligt. Matchmake har kommit en god bit på väg, ca 60% av dem som de slussat ut i arbete eller utbildning varit kvar efter 1 år.

Valon har kontakt med Ljusnarsbergs Församling som planerar att starta verksamhet för långtidsarbetslösa och invandrare. Matchmake och ABF har engagerat sig i projektet och stöder med utbildningar och material, t.ex symaskiner till en syverkstad. Kopparbergarn kommer att ge mer information om det projektet senare.

För att delta i arbetsmarknadsprojektet Rusta och Matcha måste man vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Gäller även dem som vill ställa om sitt yrkesliv.

Som arbetsgivare får man möjlighet att träffa rätt medarbetare med hjälp av Matchmake.

Söker du mer information finns det broschyrer på ABF:s lokal i Kopparberg eller ta kontakt med Valon Pirraku te. 070-744 20 42.

Text: Thyra Lundell Bild: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda