News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Minnesord Hans Hedborg

Minnesord Hans Hedborg

15-10-17
Bild002

Svepartorp i Ställberg var platsen, där Hans Hedborg växte upp. Föräldrarna Folke och Eivor Hedborg brukade sin bondgård i full skala.  Det vill säga att där fanns både mjölk- och köttproduktion och så naturligtvis skog, som kunde ge ett tillskott till ekonomin. Så småningom, med ålderns rätt, övergick gårdens skötsel helt till Hans och makan Britt och de byggde en alldeles egen stuga på gårdens mark. Tyvärr drabbades Britt av sjukdom, som mänskligt ledde till en alltför tidig död. Detta innebar en övergång till betesdjur och köttproduktion.

Bra vägar och kommunikationer har betytt mycket i Hans liv. Till en början, på föräldrarnas tid, sköttes gårdens vägar för snöplogning och sandning vintertid och grusning mm sommartid med hjälp av hästar och ideellt arbete av de boende utmed utfartsvägen. Sedermera behövdes många hästkrafter, dvs maskiner. Under många år har hans med hjälp av sonen Fredrik ombesörjt snöröjning mm i både Ställberg, Högfors och Mossgruvan, Silverhöjden och Hörken.

I kommunen har, på initiativ av Hans, bildats en fond där pengar avsätts årligen i budget, för att ha en buffert för oförutsedda utgifter vid exempelvis naturkatastrofer, vilka kan medföra stora kostnader för vägsamfälligheterna.

Pappa Folkes och mamma Eivors politiska intresse upptogs av sone , då de egna barnen Anna och Fredrik, blivit vuxna. Som fritidspolitiker fick Hans många uppdrag i både kommunstyrelsen, dess utskott och kommunfullmäktige. Den senaste mandatperioden invaldes han också som ledamot i kyrkofullmäktige. Som vice ordförande och sedan ordförande i Ljusnarsbergs Centerpartiavdelning samt engagemang i Lions och de lokala Torsdagsbröderna, deltagande i stämmor och med olika möten i länshuvudstaden hade han inga fritidsproblem.

Helt osannolikt är att hans också hann med att rusta upp kulturbyggnaderna både i Svepartorp och Hyttnäs! Vid minst två tillfällen har dessa visats upp under kulturdagarna. För dessa objekt fick han mottaga Stora Gårdens pris för byggnadsgärningar i kommunen. Detta på självaste nationaldagen på Malmtorget, Kopparberg 2012.

Vi gläds även åt att hans hann få uppleva invigningen och byggnadsminnesförklaringen för tingshusets bevarande till eftervärlden, som resultat av hans sista motion till fullmäktige.

Under yngre år var han en skicklig ishockeymålvakt och idrottsintresset följde honom livet ut. Sportnyheterna ville han ogärna missa. Förmodligen drog han sina sista andetag medan han lyssnade på en sportsändning den 14:e september.

I Hans hem var gästvänligheten alltid förhärskande och barnbarnen kunde aldrig ha haft en bättre och mera skojfrisk lekkompis. Vi känner varmt för Hans närmaste och tackar för hans stora och fina livsgärningar.

Styrelsen för Ljusnarsbergscentern
genom Barbro Resare Kopparberg

hedborg6
Hans Hedborg emottar Stora Gårdens pris 2012

val-horken3
Hans Hedborg som röstmottagare 2014

IMG_3671_650px-1_redigerad-1-650x411
Tapeterna från Hyttnäs Gård

(Arkivbilder)

 

Kommentarerna är avstängda