News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Ministrar på besök i Kopparberg

Ministrar på besök i Kopparberg

11-02-11
IMG_0164

Till Kopparberg kom fyra politiker i torsdags för att göra ett besök på Kopparbergs bryggeri och prata klimat och till ett öppet möte på Kyrkbacksskolan med utveckling, jobb och trygghet i hela landet som tema.

IMG_0161

Kommunalrådets ordförande Ewa-Leena Johansson öppnade mötet och hälsade alla Varmt Välkomna.

IMG_0162

På plats var utrikesminister Margot Wallström, miljöminister Karolina Skog, EU- och handelsminister Ann Linde och inrikesminister Anders Ygman.

IMG_0163

Ställde frågor till de olika ministrarna gjorde Agnes Larsson och Hampus Sundgren, båda från Kyrkbacksskolans klass 9A, här presenterade av Ewa-Leena Johansson.

IMG_0165

En fråga till inrikesministern handlade om varför det idag inte längre finns någon polisstation i Kopparberg. Anders svarade att meningen med den stora polisreformen var, att det inte är polisstationerna som är det viktiga, utan att det finns ”rörliga” poliser ute i samhället. Meningen var att poliserna ska finnas mer ute ibland oss alla, än på polisstationerna. Han är dock medveten om att detta inte har fungerat fullt ut på landsbygden.

IMG_0167

En fråga till miljöministern handlade om vedeldning, då det idag är fler som dör av gifterna från vedeldning än av bilavgaser. Karolina berättade, att detta är en fråga som de behandlar mycket i det Arktiska rådet. Vedeldning (bl.a.) är ju inte bara skadlig för oss, utan även för miljön i och runt det Arktiska havet. Karolina tycker att det behövs en folkbildning på området, vi måste lära oss att elda rätt och effektivt. Det som vi tycker är mysigt när det blir glöd som ligger och pyr, är i själva verket mycket skadligt.

IMG_0168

Handelsministern fick bl.a. en fråga som rörde Kopparbergs bryggeri och handeln till Storbritannien. Frågan var om det kommer bli problem för företag som t.ex. Kopparbergs bryggeri med deras export till Storbritannien, nu när de ska lämna EU. Ann svarade att det kan absolut bli problem, då det kan hända att Kopparbergs bryggeri nu tvingas att lägga tull på sina varor. Därför är det viktigt att avtalet mellan Storbritannien och EU blir så bra som möjligt.

IMG_0166

Utrikesministern fick en fråga om vi i Sverige behöver oroa oss för allt som nu händer i USA runt Donald Trump och hans politik. Margot skrattade och sa att det är det hon säger, att det är av ungdomarna man får de bästa frågorna, som är rakt på sak. Margot svarade, att var man än läser, så står det om Trump och hans nya beslut och det är klart att detta skapar en stor oro. Men hon vill också påpeka, att det finns många krafter och i USA som verkar och kämpar mot hans beslut.

Margot sa också att det är konstigt, att det världens ledare verkar vara mest rädda för är kvinnor. Ofta förs det diskussioner om kvinnans rättigheter, hur hon ska klä sig osv.

IMG_0169

Efter frågestunden blev det mingel och möjlighet för allmänheten att ställa frågor till politikerna. Många passade naturligtvis även på att ta selfies, vilket de alla glatt ställde upp på!

Kopparbergarns ungdomsreporter, Linnea Didic’ fick en pratstund och en bild med Margot Wallström. Margot var mycket vänlig. Hon tyckte att skolan är fin och frågade om skolan var bra, om det var bra lärare osv. Hon fick svaret att det är en mycket bra skola med mycket bra lärare och kulturskola!

Text Anna-Lena Didic’
Foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda