News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Mikael Mogren vald till biskop

Mikael Mogren vald till biskop

15-05-22
Mikael_Mogren_foto_Åke-_Paulsson_MG_9899

Mikael Mogren som f n är stiftsadjunkt i Västerås stift valdes 19 maj till ny biskop i stiftet. Han efterträder Thomas Söderberg som går i pension i september. Mikael Mogren vigs till biskop i Uppsala domkyrka den 6 september.

Vid det slutliga valet fanns två kandidater, Mikael Mogren och Karin Johannesson. Mogren fick 307 röster mot Johannessons 218.

Mikael Mogren är född 1969, och uppväxt på ett småbruk mellan Åmmeberg och Zinkgruvan, Örebro län. Sedan 2011 bosatt i Västerås och verksam i Västerås stift som stiftsadjunkt för gudstjänst- och pilgrimsfrågor.

Prästvigd 1996. Började som pastorsadjunkt i Södertälje, därefter projektanställd två år vid Kyrkokansliet i Uppsala. Har vikarierat som kyrkoherde i hemförsamlingen Hammar och som kyrkoherde i Svenska kyrkan i New York. Sju år anställd i Helga Trefaldighets församling i Uppsala, varav 13 månader som tillförordnad kyrkoherde. Sedan 2011 stiftsadjunkt i Västerås stift med ansvar för gudstjänstutveckling och pilgrimsfrågor.

Teologie doktor år 2004 med en avhandling om ”den romantiska kyrkan”. Avhandlingen behandlar synen på kyrkan och staten vid 1800-talets början. Han har studerat i Uppsala och vid universitetet i tyska Tübingen, samt ett år vid Harvard. Ledamot av Kyrkomötet sedan 2006.

Fick PR-byrån Westanders pris för Opinionsbildning under Almedalsveckan, 2008. Åren 2008-2013 ledde han politikerutfrågningar i samband med Almedalsveckan. Har skrivit flera böcker, b l a ”Livets helighet” inför 2013 års diakon- och prästmöte i Västerås.

Läs mer om Mikael Mogren här:

http://internwww.svenskakyrkan.se/vasterasstift/biskopsval2015/mikael-mogren-press

Text: Pelle Söderbäck
Foto: Åke Paulsson

Kommentarerna är avstängda