News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Midsommarfirande på Malmtorget

Midsommarfirande på Malmtorget

2023-03-25

I dag var det som förr, i alla fall när det gäller datum. Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. Från och med 1953 är det alltid en fredag. Solen gick upp 3.38. Det gjorde inte jag.

Midsommarstång. Lång tung stång. Stånk och stön? Nej, det gick bra för alla tog i allt vad tygen håller.

Nu är det nästan rest, med många tillresta som applåderade när det blev rätt vinkel.

Flaggorna mot blå himmel med moln som är som stora bomullstussar. Vitaste vitt med liten gråskala i underkant. Är detta månne mörkvitt eller skuggvitt?

Välkända sommarvisor framfördes av Karolin Rantala iförd Grangärdedräkten. Noterbart är att det är fjärde generationen som nu är bärare av denna fina folkdräkt. De sydde för allt vad tygen höll, eftersom det håller ännu.

Karolin ackompanjerades av Gammals Mats Dahlström.

Från scenen syns mycket av publiken.

Med utsikt från loftet syns också en del av publiken. Den mörka ramen är timmerstockarna. Pelargonerna lyser av egen kraft i skuggan.

”Spelman på taket”, har man hört talas om. Men här är det två spelmän under taket som håller igång. Minst sagt. Daniel Johansson sträcker upp händerna i luften som ett led i musikstycket och Jimmy Gustavsson hänger på och ger sig inte. De ledde även danserna runt midsommarstången. Gammals Mats Dahlström var med hela tiden också.

Här är två av den idoga gruppen ”Ett antal eldsjälar”, som har ordnat årets midsommarfirande, det är t.v. Anna-Lena Danielsson och Veronica Andersson t.h. som tackas och får förmedla tacket till de övriga.

Vinnare är: Johanna Haaraoja som vann omröstningen, för vuxna, om finaste midsommarkransen. Hon var en av få som vågade tala i mikrofonen. Många barn hade också fina kransar och alla fick pris. (Inget foto pga. GDPR.)

Här är det Viveca Helmersson som är klädd i den vackra Sverigedräkten. Deltagare av bästa kransen och hon kom på femte plats.

Sammanfattningsvis så var det ett mycket bra firande som uppskattades. Förhoppningar är att konstellationen får fortsatt förtroende framgent.

Solen gick ned 22.27. Det gjorde inte jag.

Foto och text: Bo Kempegård

Kommentarerna är avstängda