News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Midsommar på Malmtorget

Midsommar på Malmtorget

14-06-21
DSCN1747

På Malmtorget i Kopparberg firas alltid Midsommar med musik folkdans och lekar. Det såg lite pampigt ut när man kom vandrande genom byn med blommor i kransar och en mycket lång girland.

DSCN1748

Kransarna bars med högaktning av medlemmar i folkdanslaget.

DSCN1750

I en lång rad bar man fram girlanden till stången och så virade man den försiktigt runt, runt, tills man nått från bas till topp.

DSCN1754

Det behövdes ett stort gäng karlar för att lyfta den tunga stången.

DSCN1761

Men till sist stod den stadigt på plats.

DSCN1763

Då blev det dags för folkdansarna att visa upp sina färdigheter. Det kan inte vara lätt att dansa i gräset, när det är så pass långt. Man skulle kanske lära av golfbanan hu man klipper en green.

DSCN1776

Ljusnarsbergarnas Spelmän ordnade musiken. De finns nästan alltid på plats där det behövs musik. Trognare spelgrupp får man nog leta länge efter.

DSCN1771

 

En stund fick  de avlösning av Edit och Erling, som också höll fart på dansen.

DSCN1772

Vid borden trängdes en hel del folk. Somliga hade riktigt vackra traditionella kransar på huvudet.

DSCN1779

Ett instrument av det mer ovanliga slaget fanns också bland spellmännen. Bengt Månsson i Ställberg visade upp sin egen konstruktion. Han hade en Hagström basgitarr, som han tyckte svankade och var för stor för motorcykeln. Då kapade han ner den, flyttade ställskruvarna och byggde på med bitar av lysrörsarmatur och delar av grannens solparasoll. Med hjälp av dubbelhäftande tape och några kullager lyckades han fullfärdiga skapelsen och tro mig eller ej,den går alldeles utmärkt att spela på.

DSCN1784

Till dansen kring stången bytte man musiker. Jimmy Gustavsson sjöng och spelade precis så bra, som han alltid gör och det till många av de traditionella danslekarna.

DSCN1786

Både öron och svansar och allehanda andra figurer var med precis som de ska och Daniel Johansson ledde dansen.

DSCN1789

En del barn hade inte varit med om våra svenska traditioner tidigare, men de hängde på och gjorde precis likadant som de övriga.

DSCN1762

Under tiden kunde man köpa sig lite fika på Caféet och där var det riktigt långa köer. Men vem klagar en solig midsommarafton även om det är ovanligt kyligt i skuggan. Stundvis kunde man faktiskt ta av sig jackan.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda